nekoliko opcija

Berlin: Inicijative da se po Navaljnom imenuje trg ili ulica

20.02.2024 u 18:13

Bionic
Reading

U Berlinu se pojavilo nekoliko inicijativa za imenovanje ulice ili trga po ruskom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom, koji je umro u petak u sibirskom zatvoru, a prema jednoj od njih preimenovana bi trebala biti ulica u kojoj se nalazi ruski konzulat

„Navaljnijeva borba za slobodu je besmrtna. Imenovanje ulice u Berlinu bi odaslao signal ohrabrenja svima onima koji nastavljaju njegovu borbu pod teškim okolnostima“, rekla je bivša gradonačelnica Berlina i sadašnja senatorica za gospodarstvo Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel.

Jedna peticija koju je u samo nekoliko sati podržalo preko 22.000 građana traži da se ulica u kojoj se nalazi konzularni odjel ruskog veleposlanstva, u blizini Brandenburških vrata, preimenuje po Alekseju Navaljnom.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Time bi se, kako navode inicijatori peticije, odalo priznanje angažmanu za demokraciju te osudila agresija na Ukrajinu.

Slično je zahtjev za imenovanjem trga ili ulice u Berlinu opravdala i zaklada Budućnost Berlin, na čelu s bivšim protestantskim biskupom Markusom Droegeom.

Droege je podsjetio na to da je Navaljni bio, nakon pokušaja trovanja 2020., liječen u Berlinu, nakon čega se vratio u Rusiju kako bi se „borio za demokraciju“.

Ispred ruskog veleposlanstva od vijesti o smrti Navaljnog se okupljaju prosvjednici koji pale svijeće i polažu cvijeće.