uzrok 'neutvrđen'

Sindrom iznenadne ruske smrti i njegove žrtve: Što sve znamo o tome kako je umro Aleksej Navaljni

20.02.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Ključnih detalja i dalje nema nekoliko dana nakon što je objavljeno da je umro ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni. Srušio se u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu

Prema ruskim izvješćima, 47-godišnjak se kratko prošetao sibirskom kaznenom kolonijom i potom rekao da se osjeća loše, srušio se i više nije došao svijesti; pokušaji reanimacije bili su neuspješni. U subotu je Navaljnijeva obitelj potvrdila da je preminuo u petak 16. veljače. Zatvorske vlasti rekle su da je uzrok smrti 'neutvrđen', no da se vjerojatno radi o 'sindromu iznenadne smrti', što je nedefinirani izraz za razne smrtonosne srčane bolesti. Ne zna se ni gdje se njegovo tijelo uopće nalazi. Navaljnijeva majka Ljudmila, koja je na to područje stigla u subotu, posjetila je mrtvačnicu u gradu Salehardu u blizini zatvora, gdje joj je rečeno da je njegovo tijelo odneseno, piše BBC.

Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da Ljudmili nije bilo dopušteno ući u ustanovu te da je odvjetnik njezina sina izguran iz zgrade. Osoblje nije potvrdilo je li njegovo tijelo još ondje. Dužnosnici su rekli Jarmiš da Navaljnijevo tijelo neće biti predano dok se istraga ne završi. 'Tijelo će biti pod nekom vrstom 'kemijskog ispitivanja' još 14 dana', napisala je Jarmiš na X-u.

Lider oporbe bio je dobrog zdravlja prije smrti

Navaljnom se stanje pogoršalo u tri godine zatvora, a žalio se da mu je uskraćeno liječenje i da je proveo gotovo 300 dana u samici. Do uhićenja u siječnju 2021. mjesecima se oporavljao od trovanja. Unatoč tome, činilo se da je relativno dobrog raspoloženja i zdravlja na sudskoj snimci dan prije smrti. Čini se da se međunarodna mišljenja ne poklapaju s ruskim prikazom onoga što mu se dogodilo u kaznionici IK-3 ili Polarnom vuku - jednom od najstrožih zatvora u Rusiji.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné rekao je da je Navaljni 'platio životom' za svoj 'otpor ruskom ugnjetavanju', dodajući da je njegova smrt podsjetnik na 'stvarnost režima Vladimira Putina'. Navaljnijeva majka rekla je u objavi na Facebooku, koju citira list Novaja Gazeta, da je njezin sin bio 'živ, zdrav i sretan' kada ga je posljednji put vidjela 12. veljače. Njegova supruga Julia izjavila je: 'Ne možemo vjerovati Putinu i njegovoj vladi.'

Što ruska izvješća govore o njegovu kolapsu

Ruska novinska agencija Interfax javlja da su ga liječnici pola sata pokušavali reanimirati. Prema zatvorskim vlastima, liječnici su došli do njega u roku od dvije minute, a vozilo hitne pomoći u roku od šest minuta. Državna mreža RT - zabranjena u mnogim zapadnim zemljama - iznijela je mogućnost da je umro zbog krvnog ugruška. Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, rekao je da 'liječnici moraju to nekako otkriti'.

Prethodni pokušaji ubojstva Navaljnog

Što god da ga je ubilo, Navaljni je bio svjestan toga da ga mnogi ljudi žele mrtvog. U prosincu 2020. optužio je agente ruske sigurnosne agencije FSB da su ga otrovali. Teško mu je pozlilo i srušio se u zrakoplovu koji je letio iz Tomska u Sibiru, zbog čega je morao hitno sletjeti u Omsk te je posada zatražila liječničku pomoć. Europski laboratoriji kasnije će potvrditi da je novičok, nervni agens ruske proizvodnje koji je također korišten za trovanje Sergeja i Julije Skripalj u Salisburyju u Velikoj Britaniji, pronađen u njegovu tijelu. U telefonskom razgovoru koji je Navaljni snimio natjerao je agenta FSB-a da prizna da je kemijsko oružje stavljeno u njegovo donje rublje u hotelu u Tomsku. Agent Konstantin Kudrjavcev rekao je da bi umro da avion nije prisilno sletio. Nakon liječenja u Njemačkoj, Navaljni se vratio u Rusiju u siječnju 2021. i odmah je uhićen.

  • +3
Aleksej Navaljni u zatvoru Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Zdravlje mu se pogoršalo u zatvoru

U mjesecima nakon zatvaranja Navaljnog pod optužbama za 'ekstremizam' i 'korupciju' izdana su razna upozorenja njegovih saveznika i odvjetnika da mu se stanje pogoršava, da je teško bolestan ili da se ne zna gdje se nalazi. Žalio se na jake bolove u leđima, groznicu i utrnulost u nogama. Govorio je o nedostatku sna zbog 'provjera' stražara koji su mu svijetlili u oči svaki sat, a još nije prebolio teške posljedice napada novičokom.

Sumnjiva sudbina Putinovih suparnika

Povijest aktivizma Navaljnog označila ga je kao primarnu prijetnju Putinovoj moći. Više od desetljeća razotkrivao je korupciju režima ruskog predsjednika, a njegove istrage imale su stotine milijuna pregleda na internetu. Zatim je 2021. njegov tim za kampanju proizveo viralan video s ciljem razotkrivanja izgradnje palače za Putina na Crnom moru, vrijedne milijardu dolara i financirane 'najvećim mitom u povijesti'. Navaljni je rekao da je to dokaz 'feudalnog' režima Putina i pokroviteljstva lopovluka nad ruskim narodom. Video je u tri godine pogledan gotovo 130 milijuna puta, a on je već bio u pritvoru kada je objavljen. Sada je mrtav. Njegovo ime tako je pridodano dugom popisu onih koji su umrli od 'sindroma iznenadne ruske smrti', kako su to opisali neki komentatori.

  • +19
Aleksej Navaljni na izricanju nove presude Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP

Sindrom iznenadne ruske smrti i njegove žrtve

To uključuje ne samo otvorene Putinove kritičare, već i saveznike koji su se pretvorili u prijetnje - poput vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina - i one koji su jednostavno uvrijedili Kremlj. Među njima je i tajkun Pavel Antov (65), tada član Putinove stranke Jedinstvena Rusija, koji je pao s prozora hotela u Indiji 2022., nedugo nakon što je zanijekao da je izvor poruke poslane preko WhatsAppa, a u kojoj je kritiziran rat u Ukrajini.

Njegov prijatelj na tom putovanju, Vladimir Budanov, također je umro u svom hotelu. Nekoliko mjeseci ranije, u rujnu, čelnik ruskog naftnog diva Lukoila Ravil Maganov navodno je pao s prozora bolnice u Moskvi. I on je bio kritičar rata u Ukrajini. Samo tri godine prije toga ruski predsjednik uručio mu je nagradu za životno djelo.

Boris Nemcov, karizmatični oporbeni vođa koji je bio zamjenik premijera 1990-ih, upucan je četiri puta u leđa u vidokrugu Kremlja 2015. godine. Anna Politkovskaja, novinarka koja je napisala knjige o ruskoj policijskoj državi pod Putinom, ubijena je 2006. Njezine ubojice plaćala je, prema sucu, 'nepoznata osoba'. Jedan od njih kasnije se borio u Ukrajini u zamjenu za pomilovanje.

Aleksandar Litvinenko, bivši agent KGB-a i Putinov kritičar, umro je u Londonu 2006., tri tjedna nakon što je popio šalicu čaja u kojoj je bio smrtonosni radioaktivni element, polonij 210. Britanska istraga otkrila je da su Litvinenka otrovali agenti FSB-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, a postupali su po naredbama koje je 'vjerojatno' odobrio Putin. Kremlj ili ne komentira ove smrti ili poriče bilo kakvu upletenost u njih. Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je u petak da je Navaljnijeva smrt 'užasna tragedija' te najnoviji primjer 'duge i prljave povijesti ruske vlade u nanošenju štete svojim protivnicima'. 'To postavlja stvarna i očita pitanja o onome što se ovdje dogodilo.' Smrt Navaljnog, bez obzira na uzrok, nastupila je dok je bio zatvorenik o kojem se brinula država.