PROFUNKCIONIRAO SPORAZUM S BIH

Bender kaznu želi služiti u Hrvatskoj

Lepoglava zatvor

Lepoglava zatvor

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Nakon hrvatske najave da će dokumentaciju u "slučaju Glavaš" poslati u Bosnu i Hercegovinu iz te je države na zagrebački Županijski sud došlo više zahtjeva za odsluženjem zatvorskih kazni osoba s dvojim državljanstvom koji su u susjednoj državi pravomoćno osuđeni, doznaje se na Županijskom sudu.

Među ostalim na zagrebački je sud došao i zahtjev da kaznu temeljem pravomoćne presude u Hrvatskoj odsluži bivši direktor mirovinskog fonda Federacije BiH i bivši član predsjedništva HDZ-a BiH Ivan Bender

Bender je, slično kao i pravomoćno osuđeni saborski zastupnik Branimir Glavaš, u susjednu državu preselio kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne.

Iz dokumenata koji su zaprimljeni na zagrebačkom Županijskom sudu vidljivo je da je Bender na Općinskom sudu u Čapljini osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pronevjere i zloporabe položaja i ovlasti u privatizaciji mostarskog hotela "Ero".

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je desetak pristiglih zahtjeva iz BiH posljedica sporazuma s BiH o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima kojim je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

"O niti jednom zahtjevu još nije odlučeno, a rješenja bi trebala biti donesena uskoro, najvjerojatnije sljedećeg tjedna", potvrdio je Devčić Hini.

Među zahtjevima za izdržavanjem kazne, osim Bendera, nema osoba čija su imena poznata široj javnosti.

Uz Branimira Glavaša, kojemu je Vrhovni sud nedavno potvrdio presudu za ratni zločin nad osječkim Srbima, ali i smanjio kaznu s deset na osam godina, bijeg od pravde u susjednoj je državi od, poznatih imena, zatražio i riječki kirurg Ognjen Šimić, osuđen zbog primanja mita.

BiH, s druge strane, zbog bijega u Hrvatsku ne može provesti presudu nad bivšim članom predsjedništva BiH Antom Jelavićem osuđenim u aferi s Hercegovačkom bankom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi