MAKSIMALAN OPREZ

Belgija strahuje od novih terorističkih napada

04.05.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Belgija može očekivati nove terorističke napade u režiji tzv. Islamske države, izjavio je u srijedu direktor belgijske Državne sigurnosne službe Jaak Raes

ISIL je organizacija koja nas stalno drži budnima. U nadolazećim danima možemo očekivati nove napade', prenijela je Raesove riječi belgijska novinska agencija Belga.

Istovremeno Raes je zabrinut jačanjem ultradesničarskih organizacija i polarizacijom belgijskog društva.

'Možemo očekivati rast krajnje desnice, a najbolji dokazi za to su protestni marševi Pegide koje redovito prati nasilničko ponašanje', smatra Raes.

Belgija je, uz Francusku, najizloženija terorističkim napadima budući da je značajan dio njezine populacije sjevernoafričkog porijekla, a upravo su nedavne terorističke napade u Bruxellesu i Parizu počinili belgijski državljani porijeklom iz zemalja Sjeverne Afrike

Zbog stalne prijetnje od novih terorističkih napada, još je na snazi razina opasnosti za stupanj manja od maksimalne, osobito nakon prošlomjesečnog napada na zračnu luku u Bruxellesu i postaju podzemne željeznice u blizini sjedišta EU-a. U tim napadima poginulo je 30 ljudi, a tristotinjak je ozlijeđeno.