tportal doznaje

Veliki bazen u kojem je Hrvatska osvojila vaterpolsko zlato ne ostaje u Splitu, pogledajte kamo će ga preseliti i za što će služiti

20.10.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Veliki vaterpolski bazen postavljen u splitskoj Spaladium areni za potrebe Europskog prvenstva u vaterpolu, na kojemu je hrvatska reprezentacija osvojila zlatnu medalju, na koncu neće trajno ostati u Splitu. Kako tportal neslužbeno doznaje, ova nekoliko milijuna kuna vrijedna 'školjka' s pratećom opremom postavit će se u zadarskom Višnjiku i služit će kao bazen za skokove u vodu

Punih mjesec dana nakon završetka Europskog prvenstva trajali su razgovori između Splita s jedne i Hrvatskog vaterpolskog saveza s druge strane i premda je u jednom trenutku bilo izgledno da bazen ostane u ovom gradu, od toga se definitivno odustalo.

Kako je tportal ranije izvijestio, plan je bio postaviti ga na otvorenom plivalištu kluba Mornar, u blizini Poljuda, za što je već bio izrađen idejni projekt. Međutim splitska gradska vlast u međuvremenu je izračunala da bi to zahtijevalo dodatne višemilijunske troškove, ali i dosta vremena: potrebno je izmijeniti Generalni urbanistički plan, a zatim bi se nekoliko mjeseci potrošilo na izradu glavnog projekta, pribavljanje dozvola i slično. Bazenska školjka je trenutno uskladištena u Spaladium areni, a tvrtka specijalizirana za njeno postavljanje do travnja iduće godine ostavila je rok u kojemu može obaviti taj posao jer u suprotnom rastu i cijena radova i cijena same 'školjke'. Stoga je splitska vlast procijenila da je bolje odmah odustati.

  • +11
Bazen u kojem su hrvatski vaterpolisti osvojili europsko zlato Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

U ugovoru o organizaciji Europskog prvenstva u vaterpolu uneseno je da nakon njegovog dovršetka veći bazen ostaje 'na raspolaganju' Splitu, a manji Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radi se o nejasnoj i nepreciznoj formulaciji pa su nastala različita tumačenja oko vlasništva, ali i obaveze plaćanja PDV-a. Upravo oko toga vodili su se pregovori između Splita i HVS-a. Na koncu je, po neslužbenim informacijama, dogovoreno da će Savez uplatiti u gradsku blagajnu dva milijuna kuna, a taj novac iskoristit će se za dovršetak radova na nedavno natkrivenom bazenu Jadrana na splitskom Zvončacu te će ubuduće biti u funkciji cijele godine.

Tako će na koncu bazen dimenzija 36 puta 25 metara i zapremine dva milijuna litara vode, u kojemu je Hrvatska drugi put u povijesti postala europski prvak, otići u Zadar, a onaj upola manji, s kapacitetom milijun litara vode, Splitsko-dalmatinska županija poklonit će Imotskom. O aneksu ugovora s Hrvatskim vaterpolskim savezom, kako doznajemo, uskoro će formalno odlučivati Gradsko vijeće Splita.