gradonačelnik pere ruke

Puljak: Sudbina Spaladiuma je u rukama stečajne upraviteljice i vjerovnika

18.10.2022 u 16:41

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak poručio je u utorak stečajnoj upraviteljici tvrtke Sportski grad - TPN, koja upravlja Spaladium arenom, Nataliji Mladineo da je sudbina te arene u njezinim rukama i u rukama vjerovnika, a ponovio je da je Grad zbog duga morao pokrenuti ovrhu nad tom tvrtkom

Na novinarsko pitanje "puca li Grad sebi u koljena" tražeći naplatu komunalija, a ta tvrtka nema novca, Puljak je u ponovio kako o sudbini Spaladium arene odlučuju stečajna upraviteljica i vjerovnici u stečaju te da Grad Split ne može o tomu odlučivati jer nije vjerovnik u stečajnom postupku

Puljak je na novinarska pitanja odgovarao nakon završne konferenciji u povodu isporuke 47 autobusa za Promet d.o.o.

Na pitanje je li cijena od 250.000 kuna na mjesec za komunalije Gradu Splitu previsoka za TPN, Puljak je odgovorio kako je o takvoj komunaliji "odlučeno prema pravilima" te da bi Grad - kad bi pogodovao njima nižom cijenom - morao pogodovati i drugima.

"Sudbina Spaladium arene je rukama stečajne upraviteljice i vjerovnika u stečaju i oni će na Skupštini vjerovnika 28. listopada ove godine donijeti odluku hoće li Spaladium arena nastaviti poslovanje ili ne, a Grad Split o tomu ne može niti smije odlučivati. Grad Split nije iznad zakona i ne može odlučivati jer nije vjerovnik, a TPN je privatna tvrtka, i to je isključivo njihova odluka", rekao je Puljak.

Na sjednici Gradskog vijeća 15. rujna Puljak je izvijestio kako tvrtka Sportski grad - Tvrtka posebnih namjena (TPN) Gradu za komunalije duguje 23 milijuna kuna. Zbog tog duga, Grad je u svibnju ove godine pokrenuo ovrhu protiv te tvrtke koja upravlja Spaladium arenom. Općinski sud u Splitu u lipnju je odgodio ovrhu nad tom tvrtkom kako bi se krajem kolovoza u Spaladium areni moglo održati Europsko vaterpolsko prvenstvo.

  • +9
Spaladium Arena Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo zamjera sadašnjoj gradskoj vlasti u Splitu što se nije držala usmenog dogovora nakon pokretanja stečajnog postupka 2014. da se "za dug po komunalnoj naknadi neće pokretati ovršna naplata".

"Valjda ćemo se držati Zakona, a ne usmenih dogovora", uzvratio je danas gradonačelnik Puljak.

 Stečajna upraviteljica Mladineo je u izjavi za Hinu rekla kako je Grad Split bio upoznat s usmenim dogovorom da se za dug po komunalnoj naknadi neće pokretati ovršna naplata, "a sve kako bi stečajni dužnik nastavio raditi, održavati Spaladium arenu i time omogućiti da ona bude na raspolaganju građanima".

 Ona je također ustvrdila da je Grad Split bio upoznat s prijedlogom Županijskoga državnog odvjetništva da se - ako se pojedini neplaćeni računi za komunalnu naknadu približe rokovima zastare - sa stečajnim dužnikom potpiše sporazum u kojem bi se on odrekao prigovora zastare, a sve dospjele obveze naplatile bi se nakon unovčenja imovine stečajnog dužnika.