ZATVARANJE PA BUBANJ

Nakon vaterpola - potop: Spaladium arena ide na prodaju, doznajemo što će biti s bazenima koji su nas pozlatili

12.09.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Upravo završeno Europsko prvenstvo u vaterpolu po svemu sudeći bilo je zadnji događaj organiziran u Spaladium areni. Kako je potvrđeno tportalu, splitska dvorana službeno se zatvara već ovog tjedna, a potom se stavlja u prodaju u sklopu stečajnog postupka njenog formalnog vlasnika, tvrtke Sportski grad TPN

'Da, pod sadašnjim okolnostima ne postoji drugo rješenje osim zatvaranja. Grad Split blokirao je račun tvrtke, no postoji odgoda blokade koja je na snazi do 29. prosinca. Međutim u tako neizvjesnoj situaciji Spaladium arena ne može prihvatiti organizaciju novih događanja, a kako neće biti nikakvih poslovnih aktivnosti, ne može se garantirati njeno normalno funkcioniranje. U idućem koraku najvjerojatnije slijedi isključenje električne energije jer već postoje dospjela dugovanja prema HEP-u', kazala je za tportal stečajna upraviteljica Natalija Mladineo.

Tijekom rujna ili listopada sastat će se odbor vjerovnika tvrtke Sportski grad, u kojemu većinu glasova imaju poslovne banke koje imaju založna prava na objektu, pa će biti donesena odluka o stavljanju dvorane na dražbu. Nju potom treba potvrditi skupština vjerovnika.

Spaladium arena ima knjigovodstvenu vrijednost od oko 500 milijuna kuna, no u nju je uključeno i pravo građenja na više okolnih parcela, na kojima su planirani stometarski poslovni toranj, trgovački centar ili hotel te velika javna garaža s preko tisuću parkirališnih mjesta. Moguće je da će uoči prodaje biti naručena nova procjena vrijednosti. Na samoj dražbi, koja će se odvijati elektroničkim putem, dvorana ne može biti prodana za manje od 75 posto njene procijenjene vrijednosti. No ako ne bude zainteresiranih kupaca, u idućim krugovima prodaje njena početna cijena će se smanjivati. S druge strane je izvjesno da će samo zatvaranje Spaladium arene prouzročiti nemalu štetu, prije svega na vrijednim postrojenjima i opremi. Jednom kada se stave izvan pogona, procijenio je nedavno vještak, nešto od opreme postat će gotovo pa neupotrebljivo.

  • +6
U Spaladium areni održano je EP u vaterpolu, galerija finalne utakmice Hrvatska - Mađarska Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Formalni povod za zatvaranje dvorane jest blokada računa tvrtke Sportski grad od strane Grada Splita u lipnju ove godine, o čemu je tportal već pisao, i to na iznos od više desetaka milijuna kuna zbog neplaćene komunalne naknade i drugih davanja. S njenog računa prisilno je naplaćeno ukupno 801.105,17 kuna, i to 239.833,76 kuna za komunalnu naknadu i 561.271,41 kuna za naknadu za uređenje voda. To je tek manji dio od ukupnog dugovanja koje bez kamata iznosi čak 23 milijuna kuna, a prijetilo je otići u zastaru ako ovrha ne bi bila pokrenuta.

U pozadini se vodi niz sporova između splitske gradske uprave i dviju austrijskih banaka koje su prije desetak godina kreditirale građevinske tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod, a koje su kasnije propale. Banke su svoja potraživanja od preko 72 milijuna eura pokušale prebaciti na Grad Split, no u tome nisu uspjele jer u ugovoru o javno-privatnom partnerstvu ne postoji takva obaveza. Svojedobno su pokrenule i arbitražu pred Hrvatskom gospodarskom komorom u kojoj su one odnijele pobjedu, no odluka je kasnije poništena na sudu. Trenutno se vodi još nekoliko sudskih postupaka, između ostalog onaj za poništenje tajnih aneksa oko Spaladiuma koje je potpisao nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret. Zbog toga je svojedobno bio i na meti Državnog odvjetništva, no ono nije uspjelo pronaći osnovu za Kuretovu kaznenu odgovornost.

Poslije spektakularnog Europskog prvenstva u vaterpolu estetski i funkcionalno vjerojatno najbolja hrvatska sportska dvorana zatvorit će svoja vrata na neodređen period i tako čekati novog kupca. Kako se u paketu s njom prodaje pravo građenja više desetaka tisuća komercijalnih kvadrata, i to na atraktivnom prostoru u blizini Poljuda i ratne luke Lora, moguće je da se pojave zainteresirani kupci - a moguće je da bi to, uz drastično sniženu cijenu, bio i sam Grad Split.

Ovog tjedna pak odlučit će se o sudbini dvaju novih montažnih bazena kupljenih isključivo za potrebe Europskog prvenstva u vaterpolu: radi se o 'kadama', od kojih jedna ima dimenzije 36 puta 25 metara i zapreminu od dva milijuna litara vode dok je druga upola manja i ima kapacitet od milijun litara. Vrijedni su oko pet milijuna kuna. Po ugovoru o organizaciji prvenstva, veći bazen ostaje na raspolaganju Gradu Splitu, a manji Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Sastat ćemo se s predstavnicima Hrvatskog vaterpolskog saveza i raščistiti situaciju. Grad Split želi zadržati bazen i postaviti ga na otvorenom plivalištu kluba Mornar, a zbog tehničkih detalja potrebno je unijeti sitne promjene u Generalni urbanistički plan, koji će koncem godine ionako doživjeti svoje tehničke izmjene', potvrdio je za tportal zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić.

Tportal je dobio na uvid i idejno rješenje za ovaj projekt: bazen u kojemu je osvojena zlatna europska medalja nalazio bi se na preuređenoj atraktivnoj lokaciji kod Poljuda i bio bi s četiri strane okružen morem. Tvrtka koja ga je postavila u Spaladium areni dala je uvjet da najkasnije do travnja iduće godine započne njegova montaža na trajnoj poziciji. Kako se neslužbeno može doznati, Splitsko-dalmatinska županija već je donijela načelnu odluku da će manji bazen iz Spaladium arene biti postavljen u Imotskom.