OPERNA ZVIJEZDA I REVOLUCIONAR

Bas baritonom Dali Mor spriječio nove sukobe u Radićevoj

02.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Svojim bas baritonom prvi solist osječkog HNK Dali Mor prvo je zagrijao okupljene prosvjednike na Cvjetnom trgu arijom iz 'Nikole Šubića Zrinskog', a onda je istim glasom zagrmio na dio nezadovoljnika koji su u Radićevoj pripremali novi okršaj s policijom. Uspio je smiriti masu

Pomalo neobičan antivladin prosvjed u ponedjeljak, u sklopu kojeg su prosvjednici 'prošetali' policiju doslovno kroz pola Zagreba, u jednom je trenutku tako vodio i jedan operni pjevač. Doista je, pod 'umjetničkim ravnanjem' tog opernog pjevača, dio pohoda s Cvjetnog prema Markovom trgu protekao mirno i dostojanstveno, a Morove apele za smireno i kulturno ponašanje prosvjednici su očito prihvatili tijekom svoje 'šetnje Zagrebom'. 'Nije isto biti na pozornici i na prosvjedima. Jedno je pjevati ulogu i uživljavati se u opernu i koncertnu izvedbu, odnosno vladati situacijom na pozornici, a drugo graditi demokraciju i držati stvari pod kontrolom na prosvjedu', ispričao je poslije Dali Mor. Adrenalin ga je, kaže, dugo držao, pa tvrdi da nije uspio ni zaspati, a već se iduće jutro zaputio na probe.

Iako su razlozi za organiziranje prosvjeda svrgavanje aktualne vlasti, dakle politički određeni, zagrebački umjetnik s mjestom rada u 300 kilometara udaljenom Osijeku navodi da umjetnost i politika ne smiju ići ruku pod ruku. Samoinicijativno je došao na prosvjede, nezadovoljan stanjem u državi i društvu i ponašanjem Vlade te tvrdi da ga nitko nije zvao na prosvjed. Za preuzimanje dijela vodstva prosvjeda odlučio se u razgovoru s Ivanom Pernarom, kojemu je izrečena zabrana kretanja užim središtem Zagreba. 'Definitivno je to bila potpuno nepredvidiva situacija u kojoj sam se našao i, vjerujem, snašao. S jedne strane imate erupciju emocija koje izlaze iz vas, a s druge strane morate ih kontrolirati da biste pokazali pravu činjeničnu stvar zbog koje ste došli', kaže Dali Mor.

Za Mora su prosvjedi 'potpuna novost', no kad su motivi izlaska na ulicu u pitanju, jasan je i nedvosmislen. Smatra da 'narod i njegovu svijest treba probuditi te na jednostavan način objasniti ljudima da moraju reagirati, jer će poslije biti kasno'. 'Kao građanin i umjetnik, izražavam nezadovoljstvo ne samo zbog sebe, već sam odlučio pomoći hrvatskom čovjeku i pobrinuti se za ljude koji nemaju što jesti, za ljude koji su bez posla, one koji su doslovno na prosjačkom štapu', upozorava Mor. Smatra i da 'svi trebaju težiti da građanima bude bolje, zapravo pronaći način na koji ići naprijed i gdje je početak boljega', no strahuje da je 'situacija blizu kraja, što je vrlo opasno'.

Po Morovu mišljenju, 'Vlada se ne bi trebala oglušiti na mirne prosvjede, jer ni takav oblik prosvjeda ne smije proći nezapaženo'. Apsolutno se protivi nasilnim prosvjedima i kaže da će uvijek pridonositi smirivanju tenzija, no strahuje i da vlast neće pridati dovoljno pažnje mirnim prosvjedima. 'Kad dođe do razbijanja i totalnog kaosa, onda je frka. Ne daj bože da se, kao u Egiptu ili Libiji, prolije krv. To ne želimo. Vlada ne smije biti gluha na poruke s mirnih i kultiviranih prosvjeda', kategoričan je Mor. Prosvjednike je pozvao na slogu i izlazak na ulice u što većem broju, jer će, kako kaže, 'poruke vladajućima s prosvjeda biti još snažnije'. Ukazuje i da se 'situacija zahuktala kao pred pravi ustanak', pa je Vladi uputio jednostavno pitanje: 'Dokle?'

Na kraju, nije posve siguran hoće li mu se na prosvjedima priključiti i kolege umjetnici. Rado bi, kako kaže, pozvao i umjetnike na ulicu, ali strahuje od negativnog odgovora. 'Vrlo je nezgodno pozivati umjetnike na ulicu, jer se ljudi plaše. Žalosno je da to moram pričati, ali doista je situacija takva. Umjetnik, dok ne dobije otkaz, boji se i čuči, a to bi se trebalo promijeniti', ističe Dali Mor, zaključujući da je 'jedan od rijetkih umjetnika koji se ne plaše sankcija'.