nakon prvog kruga

Bandićevci za Brunu Esih imaju ponudu koju ne može odbiti

22.05.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš ušli su u drugi krug izbora za gradonačelničku poziciju u Zagrebu. Bandić je osvojio 30,87 posto, a Mrak Taritaš 24,48 posto. Izraženo u glasovima, aktualni gradonačelnik osvojio je 101.828 glasova dok je njegova protivnica prikupila 80.765 glasova. U pohodu na svoj šesti mandat Bandić je u prvom krugu postigao bitno lošiji rezultat nego prije četiri godine, kad je imao 47 posto (142.646 glasova), ali još ima dobre šanse da za četrnaest dana ponovno zasjedne u gradonačelničku fotelju

Što se tiče liste za Skupštinu, njegova je stranka prva s 23,09 posto, što bi joj u konačnici moglo donijeti 14 mandata. Drugim riječima, za većinu od 26 ruku u Skupštini ponovo će morati pronaći partnere, a za to mu neće biti dovoljan samo HDZ koji je osvojio 11,93 posto, odnosno sedam mandata.

'Čestitam svima koji su prešli izborni prag i pozivam ih na suradnju. Osobno ću se boriti da napravimo veliku koaliciju. Političari rade za mandat, a državnici za generacije. Stranka solidarnosti relativni je pobjednik na sve četiri razine u Zagrebu', kazao je Bandić, ne propustivši priliku čestitati Anki Mrak Taritaš, ali i navesti da će 'sutra u sedam sati ujutro biti u Maksimiru'.

Ne uspije li složiti najavljenu veliku koaliciju, prostor za suradnju mu je sužen s obzirom na to da su se protiv suradnje s njim već izjasnili SDP i lista nezavisne Sandre Švaljek, a poznato je da mu ni Zagreb je naš nije naklonjen, pa mu ostaje HDZ, lista Brune Esih (pet mandata) ili da u svojoj maniri pokupuje neke od zastupnika.

Slavko Kojić, šef gradskih financija, smatra da nema zapreke i pita zašto ne bi mogli s HDZ-om.

'Nema razloga da se ne ponovi koalicija s HDZ-om, ali da će biti problem sastaviti većinu, bit će. Nije nemoguće da proračun padne pa da za pola godine opet imamo izbore', kazao nam je Kojić.

Upitan o koaliciji s Esih, Kojić je bio suzdržan.

'To ne znam, prepuštam to čelništvu stranke', kazao je dodavši da ako njihov uvjet za potporu bude izmjena imena Trga maršala Tita u Kazališni trg, to neće biti problem.

'Mislim da im u tome neće biti problem udovoljiti', kazao je Kojić.

Bandić je u stožer stigao tek oko ponoći. Vrijeme od zatvaranja birališta u 19 sati i objavljivanja anketa proveo je 'delajući' na terenu u Španskom, u kojem je uručivao pehar pobjedničkoj momčadi na nogometnom turniru Darko Tironi.

I dok se u Praškoj 5, gdje mu je bio stožer, okupljala svita, njega su fotoreporteri uhvatili u kafiću u blizini Nacionalne sveučilišne knjižnice, u kojem je pio piće s prijateljima. Nedaleko od njih bio je stožer platforme Zagreb je naš.

Šetajući sinoć Praškom oko 19 sati, teško da je slučajni prolaznik mogao zaključiti da prolazi pored stožera čovjeka koji upravlja glavnim gradom u državi, o čijem proračunu ostatak lokalnih samouprava može samo sanjati.

Naime, izuzev novinarskih ekipa, onih koji su logistički osiguravali doček izbornih rezultata, Ivice Lovrića, šefa kampanje, te kandidata na listi za Skupštinu Grada Jelene Pavičić Vukičević i Višnje Fortune, u stožeru Milana Bandića bilo je gotovo pusto.

Prve ankete dočekalo je jedva pedesetak ljudi, uz taktove pjesama o Zagrebu, bez euforije, a više od njih uzbuđenje je izazvao skupocjeni crni Mercedes koji je umalo poklopila rampa na parkingu i oglašavanje alarma u butiku Marina Rinaldi preko ceste.

Atmosferu je tek podigao Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama, koji je u svom stilu novinarima komentirao ankete prema kojima je Bandić imao 30 posto, a Anka Mrak Taritaš 24 posto.

'I mene su pitali anketari pa smo moja supruga, ja i moj pas rekli da smo dali glas za Sandru Švaljek. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da izgubimo u drugom krugu', komentirao je Kalinić.

Kako je večer odmicala, broj okupljenih se povećavao. Pristizali su ljudi s liste za Skupštinu: Nenad Matić, Duško Ljuština, Grgo Jelinić, Milana Vuković Runjić, Ljerka Mintas Hodak, ali i simpatizeri Sead Hasanović, poznatiji kao Braco Cro Rom iz 'Noćne More' Željka Malnara, pjevač Miro Ungar te brojni podupiratelji u majicama s natpisom Živim Zagreb. Na kraju večeri bilo ih je tristotinjak. Među njima našao se i Bandićev brat Drago koji živi u Berlinu, ali za novinare nije bio raspoložen.

'Idemo dalje raditi. Mislim da rješavamo sve u drugom krugu i idemo dalje s projektima koje smo najavili i koji su započeti. Zagreb je europska metropola, tu ima mjesta za svakoga, neovisno o vjeri i boji kože, tako treba i nastaviti', kazao je dvanaesti na listi za Skupštinu Miodrag Demo.

  • +11
Lokalni izbori 2017: Milan Bandić 365 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nije bilo u Bandićevu stožeru slavlja ni kad su stigli prvi službeni rezultati, tek spontani pljesak okupljenih. Iako je u stožer došla i torta, ona je, kao i u slučaju posljednjih parlamentarnih izbora, ostala netaknuta.

'Zadnji put nakon rezultata parlamentarnih izbora nikom nije bilo do torte. Sad smo je stavili da se ohladi', komentirao je jedan članova stožera.

Ostvarenim rezultatima Kojić u konačnici nije bio nezadovoljan.

'Moglo je bolje, ali nije loše. Neoprostivo bi bilo od mene da očekujem bilo što drugo doli Bandićevu pobjedu u drugom krugu. Bojim se da u drugom krugu na izbore neće izaći oni čiji kandidati nisu prošli. Bandićeva stranka će izaći i jače nego sada. Nisam siguran da će SDP-ovci u drugom krugu podržati Mrak Taritaš s obzirom na to da je ona nametnuta stranci kao strano tijelo. Nisam siguran da SDP želi promijeniti Bandića jer i on i ja smo iz njihovog miljea', mišljenja je bio Kojić, dodavši da ga je HDZ razočarao jer je očekivao da će osvojiti više mandata.

Uz taktove skladbe 'Ti nas vodi Milane', društvo je otišlo u zagrebačku noć kujući planove o sastavljanju većine u Skupštini, ali i kombinirajući kako pobijediti u drugom krugu za gradonačelnika.