MILAN BANDIĆ:

Bandić želi veliku koaliciju u Zagrebu: Htjeli su me poslati na klanje, ali...

21.05.2017 u 19:01

Bionic
Reading

'Dobro jutro. Želim zahvaliti sugrađanima na povjerenju. Stranka rada i solidarnosti je s partnerima relativni pobjednik na sve četiri razine u Gradu Zagrebu. To nam je i bio cilj u borbi za šesti mandat', kazao je Milan Bandić obraćajući se javnosti točno u ponoć, nakon što je izbornu večer proveo u kafiću Book s pogledom na fontane. 'Znam uživati u svojim projektima. Uživao sam k'o mali pajcek', kazao je Bandić, dodajući da nije znao da je u neposrednoj blizini bio izborni stožer platforme Zagreb je naš

Zagrebački gradonačelnik čestitao je svima koji su prešli izborni prag na svim razinama i pozvao sve na suradnju u Gradskoj skupštini. 'Posebno ću moliti i sve uložiti da napravimo veliku koaliciju u Skupštini, Grad Zagreb to zaslužuje, a i gradonačelnik koji 17 godina obnaša funkciju to zaslužuje', rekao je Bandić.

Ustvrdio je da političari čine sve da donesu odluke koje će im osigurati mandat, a državnici donose odluke za generacije. 'Imam pet mandata. Relativni smo pobjednici, a s pobjednicima obično idu oni koji su mudri. Mislim da u Hrvatskoj jednom treba napraviti veliku koaliciju, a da obnašam veću funkciju od gradonačelničke, tražio bih veliku koaliciju na toj razini', objasnio je.

Čestitao je i protukandidatkinji Anki Mrak Taritaš, koja je ušla u drugi krug, i zaželio joj puno uspjeha te najavio da će sutra u sedam sati ujutro otvoriti nogometno igralište u Maksimiru.

Rekao je da su ga htjeli isporučiti na klanje, jer da su se Zagrepčani kao njega zasitili, no da to nije bilo točno i da su ga se zasitili samo njegovi protukandidati.

'Zagrepčani nisu bili nikada niti će biti bedaki. Znaju cijeniti one koji u kontinuitetu odgovorne politike služe građanima 365 dana u godini', rekao je Bandić, dodajući da će biti sretan zato što će u Skupštini 'napraviti veliku koaliciju'. 

Dugo su u izbornom stožeru Milana Bandića, aktualnog gradonačelnika Zagreba u pohodu na novi mandat, u sjedištu njegove stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti u Praškoj ulici, nadomak Trga bana Josipa Jelačića, čekali na njega. Bilo je najavljeno da će se pojaviti u 22.30 sati, a u međuvremenu je stigla i torta, no Bandić je sjedio u kafiću Book kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), u neposrednoj blizini kafića Spunk, u kojem je bio izborni stožer platforme Zagreb je naš.

U stranačkom stožeru bili su Bandićevi suradnici Ivica Lovrić, Jelena Pavičić Vukičević i Višnja Fortuna, koji su zaduženi za izjave, kao i kandidati s liste za Skupštinu Nenad Matić, Duško Ljuština, Grgo Jelinić... Viđeni su i književnica Milana Vuković Runjić, pjevač Miro Ungar, bivša HDZ-ova ministrica Ljerka Mintas HodakSead Hasanović, poznatiji kao Braco Cro Rom iz 'Noćne More' Željka Malnara. U stožeru očekuju da će se torta pojesti, za razliku od one za parlamentarne izbore, koja je ostala u hladnjaku.

Nenad Matić, nekad u HSS-u a danas uz Bandića, na čijoj je listi za Skupštinu na devetom mjestu, kazao je kako ga prvi rezultati DIP-a ne iznenađuju jer je Bandić najkvalitetniji kandidat koji ima širinu i nije opterećen stranačkim dogmama.

Ivica Lovrić, šef Bandićeve kampanje, komentirajući prve rezultate DIP-a naveo je da prema sadašnjoj situaciji imaju 17 mandata u Skupštini.

'Tada je Klub zastupnika Milana Bandića napustila Sandra Švaljek. Građani su to prepoznali, nagradili su one koji su ostali, a ne one koji su nas napustili', kazao je Lovrić.

Jelena Pavičić Vukičević, koja je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, rekla je nakon prvih izlaznih anketa, koje nisu bile obećavajuće za Bandića, da očekuje da će poslije 22 sata znati stvarne izborne rezultate i tada će više komentirati. 'Radili smo ozbiljno i odgovorno i znamo da će to naši sugrađani itekako prepoznati', kazala je Pavičić Vukičević. 

Upitana kako komentira to što je ovo dosad najslabiji Bandićev rezultat u prvom krugu lokalnih izbora, rekla je da nema nikakvih posebnih emocija vezano uz izlazne ankete.

Što se tiče toga da u drugi krug vjerojatno ulazi Anka Mrak Taritaš, što bi prema anketama zapravo trebalo biti bolje za Bandića nego da je prošla Sandra Švaljek, kazala je da ne komentira rezultate drugih kandidata.

'Vidjeli smo da te ankete i istraživanja uvijek daju lošije prognoze za rezultat Milana Bandića', rekla je Pavičić Vukičević.

Rezultate izbora komentirala je i atletičarka Sandra Perković, koja je ustvrdila da će Bandić pobijediti u drugom krugu. S obzirom na to da se na listi nalazi tek na 51. mjestu i služi za popunjavanje kvote, a u prošlom sazivu minimalno se javljala za riječ, upitana hoće li sada više sudjelovati u raspravama ako kao zamjena ipak uđe u Skupštinu, kazala je kako se ona u prošlom sazivu javila čak tri puta.

Drago Bandić, brat Milana Bandića koji živi u Berlinu, došao je dati potporu, ali nije bio raspoložen za izjave novinarima.

Miodrag Demo, dvanaesti na listi za Skupštinu, u stožer je stigao oko 21.15 sati, a najavio je kako će stvari biti riješene u drugom krugu u Bandićevu korist.

'Idemo dalje raditi. Mislim da rješavamo sve u drugom krugu i idemo dalje s projektima koje smo najavili i koji su započeti. Zagreb je europska metropola, tu ima mjesta za svakoga, neovisno o vjeri i boji kože, tako treba i nastaviti', kazao je Demo.

U stožer je oko 19.15 stigao pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Na pitanje da komentira ankete samo je dobacio: 'Pustimo ankete, bit će između 8 i 10 posto razlike za nas. Pitali su i mene anketari pa smo i ja i moja supruga i pas rekli da smo glasali za Sandru Švaljek.'

Ponuda jela i pića u stožeru Milana Bandića relativno je skromna, toči se pivo i dijele peciva, kao što je bio slučaj i prilikom dočeka rezultata posljednjih parlamentarnih izbora.

U stožer je stigla i Milana Vuković Runjić.

Podsjetimo, aktualni zagrebački gradonačelnik i kandidat za šesti mandat na čelu Zagreba, Milan Bandić, glasao je u nedjelju ujutro, odmah poslije otvaranja birališta za lokalne izbore, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici 10 na Peščenici, te je tom prigodom poručio kako nikada nije sumnjao u 'kliker' Zagrepčana i da će oni izabrati najbolje.    

Milan Bandić na biralište je došao u 7 sati ujutro u pratnji supruge Vesne i psa Rudija. Nakon glasanja Bandić je na pitanje novinara o njegovim očekivanjima na izborima izjavio da može samo reći da Zagrepčani svake četiri godine imaju priliku birati. 

  • +11
Lokalni izbori 2017: Milan Bandić 365 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Danas je praznik demokracije u Zagrebu. Nikad nisam sumnjao u 'kliker' Zagrepčana. Oni će ponovno izabrati najbolje', poručio je Bandić. 

U stožeru ga nema jer 'dela' na terenu. Prema rasporedu gradonačelnika Bandića, u 19.30 sati na memorijalnom nogometnom turniru Darko Tironi u Španskom predao je pehar pobjedničkoj momčadi.