'POBJEDNIČKI REZULTATI'

Plenković zadovoljan rezultatima, ali žali za Zagrebom i Rijekom

21.05.2017 u 19:37

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo ukupnim rezultatima izbora. 'Smatram da su rezultati pobjednički, a bio bih zadovoljniji da smo veći iskorak napravili u Rijeci i Zagrebu', kazao je Plenković. Prethodno je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić uputio dvije vrlo jake poruke. Rekao je da HDZ 'nije desna stranka', već stranka desnog centra. A potom je bivšem stranačkom kolegi Zlatku Hasanbegoviću uputio poruku da njegovi birači 'nisu birači HDZ-a'

Plenković je čestitao građanima koji su sudjelovali na lokalnim izborima. 'HDZ je izrazito zadovoljan ukupnim rezultatima. Kako je vrijeme odmicalo, tako je situacija glede pobjeda naših kandidata za župane postajala sve jasnija. HDZ vodi u 12 županija, u nekima je utakmica već zaključena, a u ostalih nekoliko bit će pobjede u drugom krugu. U odnosu na izbore 2013., kada smo u prvom krugu dobili 25 gradova, ovoga puta to je 37 gradova. Ukupan postotak HDZ-a na razini županijskih skupština je 32 posto, u skladu s rejtingom stranke', kazao je Plenković, najavljujući da HDZ ide u utakmicu u drugom krugu u 44 grada.

'Naši kandidati u Osijeku i Splitu su u drugom krugu i to mi je izuzetno drago. U Splitu ćemo učiniti sve da pobijedimo jer to je za nas izrazito važno i sve šanse su izrazito dobre da moj imenjak postane budući gradonačelnik Splita. Kad je riječ o Rijeci i Zagrebu, mislim da smo u Rijeci napravili solidan iskorak, Staničić ima vrlo dobar rezultat', rekao je Plenković, zahvaljujući Dragi Prgometu na dobro organiziranoj kampanji i žaleći što birači nisu prepoznali njegove kvalitete. 

'U ovim okolnostima smatram da su rezultati pobjednički, realni. Bio bih zadovoljniji da smo još napravili mali iskorak u Rijeci i Zagrebu, no kada to usporedimo s rezultatima otprije četiri godine, možemo konstatirati uspjeh', zaključio je Plenković.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je kako se u potpunosti slaže s Brkićevim izjavama. Dodao je da su rezultati lokalnih izbora potvrda ispravne politike šefa stranke Andreja Plenkovića.

 

Međunarodni tajnik HDZ-a i član Predsjedništva stranke Miro Kovač vrlo je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora. S jednom iznimkom - Gradom Zagrebom.

Loš rezultat u glavnom gradu Kovač tumači time da se, smatra, HDZ-ovo biračko tijelo podijelilo između podrške Milanu Bandiću, Bruni Esih i službenom kandidatu Dragi Prgometu. Hasanbegovićevu najavu osnivanja nove stranke Kovač nije posebno komentirao. 

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Drago Prgomet očito je nezadovoljan rezultatima prema kojima je, sudeći po izlaznim anketama, dobio dvostruko manje glasova od Brune Esih. Prgomet je preuzeo odgovornost za HDZ-ove rezultate u Zagrebu. A koji su, realno, vrlo loši za HDZ-ovu listu za Gradsku skupštinu te skoro pa katastrofalni za njega osobno.

Drago Prgomet rekao je kako on osobno neće podržati nikoga u drugom krugu, ali nije isključio to da HDZ podrži Milana Bandića u borbi protiv Anke Mrak Taritaš u drugom krugu. 'O tome će odlučivati stranačka tijela', rekao je Prgomet.

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Prgomet osvaja 5,66 posto glasova, dok Bruna Esih osvaja dvostruko više - 10,90 posto glasova. U HDZ-ovu izbornom stožeru u središnjici stranke stoga su se koncentrirali na to da njihovi gradonačelnički kandidati Andro Krstulović Opera i Ivana Šojat ulaze u drugi krug u Splitu i Osijeku. Prgomet poručuje: 'Nema razloga za nezadovoljstvo.'

'Politika vam je kao i život, rat: izgubite bitku, a politička borba nastavlja se kroz Skupštinu. Nismo borci koji se lako predaju. Čekamo konačne rezultate i nadamo se da će biti bolji od izlaznih anketa. Za mene su svi protukandidati jednaki, ja ih respektiram, ovo je bila utakmica za bolji Zagreb', rekao je Prgomet. 

Vladimir Šeks, doajen HDZ-a i vjerojatno najutjecajniji savjetnik šefa stranke Andreja Plenkovića, komentirao je neslužbene rezultate izbora u četiri najveća grada.

'Naša kandidatkinja u Osijeku Ivana Šojat prošla je fenomenalno. U Splitu je Opara prošao sjajno, kao i naša lista za Gradsko vijeće. U Rijeci smo prošli uobičajeno, a rezultati u Zagrebu su malo razočaravajući', rekao je Šeks.

Što uspjeh Bruhe Esih znači za HDZ?

'Očigledno je bilo dosta toga u stranačkom vrhu što nismo na vrijeme definirali. Naučio sam preuzimati odgovornost i ne bježim od toga. U idućim danima vidjet ćemo što ćemo učiniti', kazao je Prgomet, naglašavajući da on nije 'Plenkovićev čovjek', niti je uopće bio izbor predsjednika stranke.  

'Zadovoljan sam time kako su članovi stranke odradili kampanju, čestitam im i zahvaljujem bez obzira na rezultat. Idući tjedan ćemo na Predsjedništvu stranke imati priliku razgovarati o tome', najavio je Prgomet.

'Ako izuzmete Zagreb, sjajni su rezultati u Osijeku, Splitu i u mnogim lokalnim zajednicama. U konačnici, nema razloga za nezadovoljstvo. Ne vidim razloga za potrese. Za dva tjedna vjerujem da će i konačni rezultati biti jako dobri, i iz Zadra, Dubrovnika i na županijskoj razini.'

  • +14
Lokalni izbori 2017: Stožer HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za trijumf Brune Esih rekao je da to ne definira desnicu unutar HDZ-a, već desnicu na hrvatskoj političkoj sceni, što nije loše. 'Nije neuobičajeno da imate radikalniju i desnicu i ljevicu. Ako usporedite 10 posto s europskim zemljama, to je zanemarivo i neće nigdje utjecati na formiranje vlasti', zaključio je Prgomet. 

Član Predsjedništva HDZ-a Davor Božinović, komentirajući rezultate izlaznih anketa, izjavio je da će HDZ na lokalnim izborima u Hrvatskoj definitivno potvrditi svoju snagu koja će se očitovati u najvećem broju župana, gradonačelnika i načelnika, nešto što niti jedna druga stranka u Hrvatskoj ne može ni sanjati ni približiti se tome.

Na upit vezano za neuspjeh HDZ-ova kandidata Prgometa da uđe u drugi krug izbora,  Božinović je rekao kako nema nikakvog raskola u stranci, naglasivši da je HDZ stožerna hrvatska stranka i nije koncentrirana na pojedinačnu lokalnu sredinu, makar to bio i glavni grad Hrvatske.  

Upitan hoće li se to odraziti na formiranje većine u Hrvatskom saboru, Božinović je rekao da neće, dodavši kako su ovo lokalni izbori i nije realno očekivati staložene i fokusirane razgovore oko konfiguracije nove parlamentarne većine. To će doći na red nakon što završi drugi krug lokalnih izbora, rekao je. Na novinarski upit koga će HDZ podržati u drugom krugu, Božinović je rekao da će o tome i cijelom sklopu pitanja vezanim uz rezultate lokalnih izbora u prvom krugu zasjedati stranačka tijela i donijeti odluku.