DONACIJA ZA REFERENDUM

Bandić Željki Markić dao gradski prostor

14.11.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik po hitnom je postupku dodijelio na korištenje gradski prostor homofobnoj inicijativi 'U ime obitelji' u svrhu pripreme i organizacije referenduma

Udruzi 'U ime obitelji' iz Zagreba, Vodnikova 9, daje se na privremeno korištenje prostor u Ulici kralja Zvonimira 17, na četvrtom katu ulične zgrade, u naravi tri prostorije (sobe oznake 5, 6 i 18) površine 57,25 m2, te razmjerni dio zajedničkih prostorija (hodnik, kuhinja i WC) površine 11,63 m2, ukupne površine 68,88 m2, za potrebe pripreme i organizacije referenduma o pristupanju izmjenama Ustava na temelju inicijative udruge 'U ime obitelji', bez naknade.

Pored navedenog prostora 'obiteljaši' će imati pravo korištenja dvorane (površine 60,32 m2) s pomoćnom prostorijom (površine 8,34 m2), prema međusobnom dogovoru s privremenim korisnicima prostora na četvrtom katu zgrade.

Uživanje u gradskom prostoru može se prekinuti jedino ako korisnik ne postupa prostorom s pažnjom dobrog gospodara i ako ne podmiruje sve troškove u svezi s korištenjem prostora (komunalnu naknadu, pričuvu, troškove električne energije, grijanje, vode, kao i svaki drugi trošak koji se odnosi na dotični prostor), te naknade za korištenje zajedničkih usluga u zgradi (voda, grijanje, struja, čistoća i sl.), prema važećim propisima kojima se utvrđuje način plaćanja zajedničkih troškova, odnosno prema sporazumu korisnika posebnih dijelova u zgradi.

Željka Markić jučer je skandalizirala javnost svojom otvorenom homofobijom koju je izrekla gostujući na TV Jabuci.

Udruga roditelja Roda izrazila je svoju užasnutost izjavom da bi djeci bilo bolje u domu za nezbrinutu djecu nego s gay parom te izjavom da su obitelji sa samohranim roditeljima također jedno 'neprirodno okruženje'.

'Jedino što je neprirodno – i začuđujuće zapravo – jest činjenica da se ideja obitelji u koju kao udruga potpuno vjerujemo poteže u kontekstima koji pozivaju na isključivost, netoleranciju i mržnju. Vjerujemo da gospođa Markić nije imala previše susreta sa zlostavljanom i napuštenom djecom pa ne zna da je toj djeci itekako potrebna ljubav i pažnja, te da je dom, ma kako dobar i kvalitetan bio, samo najnužnije zlo. Obitelj – i to obitelj koju čine muškarac i žena, samo muškarac, samo žena, muškarac i muškarac, žena i žena – temelj je zdravog odrastanja, a uskratiti djetetu – bilo kojem djetetu! – takvo što samo zbog vlastitih vjerskih uvjerenja, jednostavno je neprihvatljivo u bilo kojem društvu koje drži do dobrobiti svojih članova', poručili su roditelji iz Rode.

Zaključuju stoga da je 'izjavom da je djetetu bolje u 'dobro uređenom domu' nego s gay parom gospođa Markić pokazala da joj do dobrobiti obitelji i zajednice – i najmanje do nezbrinute djece koje su hrvatski domovi puni – nije ni najmanje stalo: oni su samo sredstvo i način da se ostvari svoj cilj i sruše temeljne vrednote hrvatskog Ustava'.

Iz Rode podsjećaju gospođu Markić i njene istomišljenike na članak Ustava u kojem piše: 'Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.'

'Svatko, gospođo Markić, znači svaka osoba koja živi u ovoj lijepoj zemlji, ima prava i slobode koje vi želite ukinuti tvrdeći da štitite obitelj. Za nas kao udrugu koja se, izravno ili neizravno, bori da bi roditeljima u Hrvatskoj život bio lakši, obitelj počiva na međusobnom uvažavanju, povjerenju, brizi, odanosti i ljubavi. Vjerujemo da su to vrijednosti i ideali koji omogućuju rast i razvoj zrelih, sretnih i stabilnih ljudskih bića', poručili su iz Rode.

Istaknuli su kako im je svejedno o kojim je obiteljima riječ: jednoroditeljskim, višečlanim, istospolnim. 'Obitelj su i parovi koji su se odlučili na život bez djece, isto kao što su obitelj razvedeni roditelji koji zajednički skrbe o svojem djetetu, a obitelj je i čitav niz obitelji koje već danas u tišini žive u istospolnim zajednicama u kojima odgajaju djecu', zaključuju.