ne treba mu kvota

Bandić ojačao svoj ženski tim, predstavljamo glavne zvijezde

07.06.2017 u 21:03

Bionic
Reading

Od 51 zastupnika u novom sazivu Skupštine Grada Zagreba, 20 mjesta naći će se za žene ne dođe li do kakvih korekcija na listama iz različitih razloga. Pomak je to u odnosu na posljednji sastav, kad ih je u gradskom parlamentu bilo petnaest

Danas, kao i prije nekoliko mjeseci, u njihovu broju prednjači stranka Milana Bandića BM365, koju će predstavljati osam žena. Slijedi koalicija SDP/HNS/HSS/HSU s pet, dok Zagreb je naš, HDZ i lista Brune Esih imaju po dvije. S liste Sandre Švaljek od žena ušla je samo ona, iako će u Skupštini imati osam zastupnika.

Na Bandićevoj listi od 51 imena bilo je 27 žena, a među prvih 15 bilo ih je devet. Projekt 'dame na listi' Bandić je započeo prije četiri godine, kada ih je imao 26. Tada je to, kao i danas, bilo šaroliko društvo sportašica, književnica, glazbenica, liječnica, članica HAZU-a, ekonomskih analitičarki…

Odličan marketinški potez

Ocijenjeno je to tada kao odličan marketinški potez kojim si je odmah kupio naslovnicu Glorije. Sjedio je na klupici ispred svoje vikendice u Samoborskom gorju s gitarom u ruci, okružen s deset nasmijanih dama.  

U četiri godine neke su ga napustile, poput Sandre Švaljek i Vide Demarin, ali su se na listi pojavila neka nova imena.

Kao i u prošlom mandatu, kada su mu zamjenice bile Švaljek i Vesna Kusin, tako će i u novom stajati između dviju žena. Na svoju staru poziciju zamjenice, nakon što je prošle četiri godine bila potpredsjednica Skupštine, vratila se Jelena Pavičić Vukičević, a novo lice u timu je Olivera Majić, profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

U izbornoj noći žene su opet stajale oko njega, a da govori prije njega prepustio je najstarijoj među njima, doktorici Ani Stavljević Rukavina i Pavičić Vukičević.

  • +3
Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva zamjenica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Istaknute suradnice i zamjenice

Jelena Pavičić Vukičević jedna je od najbližih i najodanijih Bandićevih suradnica. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao i Bandić, bila je u SDP-u, koji je nakon raskola napustila i priklonila se gradonačelnikovoj struji. Bila je tajnica u zagrebačkom SDP-u, zastupnica u Skupštini, saborska zastupnica, pročelnica Ureda za sport, odgoj i obrazovanje, zamjenica gradonačelnika i potpredsjednica Skupštine. Na mjestu zamjenice bit će zadužena za društvene djelatnosti.

Olivera Majić novo je lice u Bandićevu timu. Riječ je o profesorici na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, koja je bila zadužena za sektor obrazovanja u zagrebačkom HDZ-u. Na novoj poziciji bit će pak zadužena za gospodarstvo.

Ljerka Mintas Hodak, bivša potpredsjednica Vlade, bivša ministrica EU integracija i zastupnica HDZ-a u Saboru, suosnivačica je Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Iz HDZ-a i politike izašla je 2002., a svoj come back protumačila je činjenicom da joj je Bandić prijatelj i da mu je htjela pomoći u projektima za koje misli da su dobri za Zagrepčane. U njegovu stranku nije ušla, već se na listi našla kao nezavisna.

Ana Stavljević Rukavina, bivša ministrica zdravstva, jedna je od onih koje Bandić iznimno cijeni. Članica je Svjetske te Hrvatske akademije medicinskih znanosti.

Višnja Fortuna još je jedna iz plejade odanih gradonačelnikovih suradnica i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Predsjednica je Stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske.

Milana Vuković Runjić, književnica, sa suprugom Borisom vodi nakladničku kuću i knjižaru Vuković&Runjić, koja se nalazi u gradskom prostoru.

Ana Rucner Kalember, glazbenica i profesorica violončela, ušla je u Skupštinu kao 13. na Bandićevoj listi. 

Gordana Rusak, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, u svega nekoliko godina političke karijere promijenila je četiri stranke (Most, Hrid, HSLS i BM365). Bilo je nemoguće ne primijetiti kako je u oba kruga lokalnih izbora u Bandićev stožer stizala među prvima.

Dragica Nikolić bila je zastupnica i u prošlom sazivu Skupštine. Dopredsjednica je Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Marija Kalebota bila je zastupnica i u prošlom sazivu Skupštine. Predsjednica je Matice umirovljenika Grada Zagreba.