LJERKA MINTAS HODAK KOD BANDIĆA

Povratak žene koja je nekoć drmala hrvatskom politikom

08.05.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Nekadašnja potpredsjednica Vlade i prva ministrica europskih integracija Ljerka Mintas Hodak nakon 15 godina pauze vraća se u politiku. Iako je članica Savjeta HDZ-a, vijeća mudraca kojem je na čelu Vladimir Šeks, Mintas Hodak svoj politički 'come back' može zahvaliti Milanu Bandiću, na čijoj se listi za lokalne izbore našla

Mintas Hodak je sedma na Bandićevoj listi za lokalne izbore. U politiku se vraća nakon stanke duge 15 godina, sve otkako je 2002. napustila HDZ. Za tportal je potvrdila da se nije vratila u HDZ iako je članica njegova Savjetodavnog vijeća. Naglašava da se nije učlanila ni u Bandićevu stranku, a na njegovoj je listi kao nezavisna kandidatkinja.

Što ju je nakon toliko godina potaknulo da se krene baviti politikom, pa makar onom lokalnog karaktera? 'Godinama smo prijatelji i htjela sam mu pomoći u projektima za koje mislim da su dobri za Zagrepčane', kazala je Mintas Hodak.

Na pitanje o kojim je projektima riječ, nabraja: 'Od žičare, obnove fasada, do gradnje hospicija, škola, vrtića… To su sve korisni projekti koji će pomoći građanima', poručuje kratko.

Posljednjih godina Mintas Hodak nije se pojavljivala u javnosti, za razliku od svog supruga, odvjetnika i kolumnista Zvonimira Hodaka.

Iznimka su bile dobrotvorne večeri Zaklade Ivana Hodak koju je utemeljila nakon što joj je u listopadu 2008. u stubištu njihove zgrade u samom centru Zagreba ubijena kćerka jedinica, mlada odvjetnica Ivana Hodak. Pravo je u ovoj obitelji tradicija; i otac Ljerke Mintas Hodak imao je odvjetnički ured, a početkom Drugog svjetskog rata postao je diplomat.

Mintas Hodak također je završila Pravni fakultet u Zagrebu. Politikom se počela baviti tijekom fakulteta: aktivno je sudjelovala u studentskom buntu u vrijeme Hrvatskog proljeća te je provela 40 dana u zatvoru.

Profesionalnu karijeru gradila je u HAZU-u kao ekspert za pomorsko pravo, a u politiku je ušla 1989., i to u HSLS, u kojem je bio njezin prijatelj iz studentskih dana Dražen Budiša.

HDZ postaje njezina politička opcija tek 1993. Tada postaje pomoćnica ministra pomorstva, prometa i veza, a dvije godine kasnije podnosi ostavku i postaje savjetnica predsjednika Vlade.

Najvišu točku u svojoj karijeri dostiže u vrijeme Zlatka Mateše. U njegovom je kabinetu bila potpredsjednica Vlade zadužena za unutarnju politiku i društvene djelatnosti, a 1998. postaje prva hrvatska ministrica za europske integracije.

Na toj je poziciji bila do odlaska HDZ-a s vlasti 3. siječnja 2000. godine. Iz stranke istupa dvije godine kasnije zbog nezadovoljstva načinom na koji ju je vodio Ivo Sanader.