GORDANA RUSAK

Politički konvertit, vješta trgovkinja ili samo nezavisna u službi građana?

16.08.2016 u 14:15

Bionic
Reading

U manje od godinu dana bivša saborska zastupnica Gordana Rusak promijenila je četiri politička dresa, s tim da joj je propao peti pokušaj. Za sebe kaže da je bila i ostala nezavisna. Mogu li građani uopće vjerovati takvom političaru?

Prije devet mjeseci Gordana Rusak bila je politički anonimus. Na izborima se pojavila na izbornoj listi Mosta (treća u prvoj izbornoj jedinici) osvojivši 1.209 preferencijalnih glasova. Više od nje s liste Mosta u toj izbornoj jedinici osvojili su Drago Prgomet i Josip Jelić.

Bio je to početak političke avanture u kojoj će u oko 270 dana iz Mosta prijeći u Hrid Drage Prgometa, potom uskočiti u klub HSLS-a, da bi se u konačnici pokušala skrasiti u klubu zastupnika HSU-a i NL-a Stipe Petrine.

Tražila je tada Rusak, tvrdili su iz HSU-a, zapošljavanje suradnice Sanele Dropulić na plaću od 10 tisuća kuna i novčani iznos kojim bi raspolagala u okviru svojih projekata iz područja obrazovanja i znanosti.

E-mail upućen HSU završio je u medijima, a cijeli slučaj je Branimir Glavaš, zbog sumnje na trgovanje političkim utjecajem, prijavio USKOK-u, no on ga je na kraju odbacio uz obrazloženje 'da nisu utvrđena obilježja prijavljenog kaznenog djela'.

Rusak, rođena Čakovčanka, inače diplomirana inženjerka eksperimentalne biologije i redovna sveučilišna profesorica, na izvanredne izbore zakazane za 11. rujna izlazi kao nezavisna na listi Milana Bandića s iste pozicije i u istoj izbornoj jedinici kao prije devet mjeseci

I loša reklama je reklama, često znaju reći marketinški gurui, a hoće li hrvatski građani kazniti ili nagraditi njezine političke preobražaje, tek ćemo vidjeti. Sama Rusak smatra da se u njezinom slučaju ne može govoriti o mijenjanju dresova jer je ona nezavisna.

'U Mostu sam bila samo četiri tjedna. Prije i poslije toga bila sam nezavisna. Kao takva sam i kod Milana Bandića. Oni me nisu prisiljavali niti uvjetovali da uđem u stranku. Poštovali su moju nezavisnost i to je ono što je nemoguće u velikim strankama u kojima vlada stranačka stega', kazala je Rusak na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj kurikularnoj reformi.

Žarko Puhovski,
politički analitičar, smatra da je moguće da ona stalno ima istu poziciju, ali da se mijenjaju stranke u koje prelazi.

'Kod nas se stranke nisu pokazale ni svjetonazorski ni programski jasnima. Tu se ipak radi o igranju politike i kod nje je to još više neprincipijelno nego kod drugih', smatra Puhovski.

Upitan kažnjavaju li birači takve političare, kazao je kako su građani razvili neobičan oblik cinizma prema kojem misle da su svi kandidati lopovi pa odlučuju izabrati svoje lopove.

'Moralni argumenti kod nas uopće ne pomažu', zaključio je Puhovski.

430460 ,432683,432386 ,439947