sanacija NAKON POTRESA

Bandić: Vlada daje samo pet posto za objekte oštećene 60 posto, to je sramotno!

09.04.2020 u 10:00

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska komentirao je situaciju u Zagrebu rekavši kako je obišao područja stradala u potresu te istaknuo kako se mora pomoći svima da se vrate u svoje domove

'Obišao sam sve od Moravča do Dolja i do Šestina. Stradale su mnoge kuće, sakralni objekti. Do sada je prijavljeno oko 24.000 objekata. Zatražena je podrška naših statičara. Preko weba i maila dobili smo oko 10.000 zahtjeva. Vatrogasci su intervenirali na 2950 mjesta i skidam im kapu i zahvaljujem svima i Stožeru civilne zaštite kojem sam na čelu', objasnio je Bandić za HRT te dodao kako će ovo biti sustavan i dugotrajan proces. Rekao je i da je sramotno to što država daje samo pet posto za objekte koji su oštećeni preko 60 posto.

Očekuje podršku Vlade i premijera, njegovu razboritost i mudrost da donesemo zakonski okvir koji će jamčiti kvalitetnu obnovu grada.

'Ne trebamo biti farizeji. Nitko nije ovo mogao predvidjeti, COVID-19 i potres, kakav se dogodio prije 140 godina. Prioriteti su i Donjem i Gornjem gradu osigurati toplu vodu da se oni koji imaju useljive blokove mogu useliti. Mnogi imaju stare dimnjake u koje su nekada ložili kruta goriva, a sada su pustili plin', istaknuo je.

Dodao je kako je dao rok od 24 sata Stožeru da Plinara i stručna udruga dimnjačara nađu rješenja. 'Mi ljude moramo vratiti, ali moramo pričekati zakon i vidjeti kako ljudima pomoći.'

Građanima u Sesvetama, Podsljemenu, Gornjoj Dubravi te Gornjem i Donjem gradu poručio je da se samoorganiziraju tako da se vidi u svakoj četvrti tko je i koliko oštećen.

'Nije se dovoljno ulagalo u imovinu, ni Grad ni ljudi ni država, budimo iskreni. Ono što mogu reći je da ću ovih dana izaći sa strategijom da pozovem sve strukovne udruge inženjera, tehničara, arhitekata i da vizionarski uredimo grad. Zakon koji će se donijeti mora biti provediv i transparentan, mora biti usuglašen sa svim strukovnim udrugama', zaključio je.