nakon potresa u zagrebu

Bandić: Građani će morati platiti 50 posto za svoju imovinu, a ostalih 50 posto će grad i država, ali se mora promijeniti zakon

08.04.2020 u 19:35

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo na funkcioniranje grada i saniranje šteta nakon velikog potresa, koji je prije više od dva tjedna pogodio grad

"Vodim Grad u pravom smjeru, o tome će odlučiti građani. Sve se promijenilo 25.2. s prvim slučajem zaraze i 22.3. s potresom, to nitko nije mogao predvidjeti. Među prvima smo napravili set mjera koji je primjer za cijelu Hrvatsku, posebno kad je riječ o obrtnicima, oslobađanjem najamnine i komunalne naknade. Najugroženijma smo osigurali krov nad glavom", rekao je Bandić u razgovoru za RTL Danas.

Naveo je da u Zgrebu crvenu naljepnicu dobilo dvije osnovne i srednje škole i dva vrtića.

'Imamo 90 posto uporabljivih ili neoštećenih zgrada, 8,6 posto privremeno neuporabljivih i manje od jedan posto neuporabljivih", istaknuo je Bandić doddavši da grad ima 433 obrazovna objekta, i da je za njegova mandata napravljeno 148 novih škola, vrtića. Uvijek se moglo više ulagati', kazao je Bandić, a potom objasnio zašto je smjenio svoje zamjenice s čela gradskog stožera.

"Kritika je uvijek dobrodošla. Kad nas je zadesila korona, vodila je jedna zamjenica, kad je došao potres, druga je vodila jer je prva bila bolesna. Vidio sam da je vrag odnio šalu i preizeo odgovornost. Radom stvaram karijeru, ne autoritetom ili funkcijom, to je kao kapetan broda', naveo je Bandić.

Gradonačelnik je odbijao dati konkretan odgovor, no inzistiralo se na njemu, a pitanje je o pomoći građanima koje je pogodio potres.

"Budući da smo dali pet, ne primjedbi, nego preduvjeta, Ministarstvu koje priprema prijedloge novog Zakona. Nabrojat ću svih - da je životan, provediv i realan, pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom. Situacija je sljedeća, radit ću ovo i narednih godina... Nisam sijač iluzija ni prodavač magle. Grad će obnoviti svoje, sto posto. Svoju imovinu, kojoj je vlasnik", naglasio je Bandić i okrenuo se prema ostalima koji su pogođeni:

"Država će pomoći svojima, a građani... Mora se promijeniti Zakon. Da, građani moraju sanaciju platiti 50 posto, a Grad i država ostalih 50 posto, ali mora se promijeniti zakon', istaknuo je.

Upitan je li se testirao na koronavirus naveo je da 'neće vrag u koprive' i da je okružen liječnicima te da zna koji su simptomi i ako ih bude imao da će se testirati.

  • +11
Posljedice potresa u centru Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX