NEDOSTAJE MU NOVCA

Baldasar povećava prirez, opća pobuna u Splitu

20.01.2016 u 18:56

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar predložio je povećanje stope prireza na porez na dohodak s deset na maksimalnih petnaest posto, o čemu će Gradsko vijeće odlučivati na sjednici zakazanoj za idući utorak. Ovu odluku obrazlaže slabim punjenjem gradskog proračuna i Vladinim poreznim mjerama kojima su prihodi gradova i općina znatno smanjeni, dok ga s druge strane oporba žestoko napda tvrdnjom da 'ne zna ništa drugo osim uzeti građanima novac'

Stopa prireza u ovom gradu iznosi 10 posto i primjenjuje se od 2002. godine, no ukupni prihodi konstantno se smanjuju - zbog sve manjeg broja zaposlenih, ali i Vladinog smanjenja poreza na dohodak iz 2010. godine, te izmjena poreznih razreda koje su na snagu stupile prošle godine.

Povećanjem prireza Split bi dosegao maksimalnu moguću stopu za gradove svoje veličine; u Rijeci ona također iznosi 15 posto, u Osijeku 13 posto, u Zadru 12 i Dubrovniku 10 posto. Po izračunu gradskih službi, ovom mjerom u proračun bi se slilo najmanje 16 milijuna kuna godišnje, dok bi plaće zaposlenih bile manje od 5 do 139 kuna mjesečno.

'Ovo je privremena mjera. Izmjenama porezne politike izgubili smo oko 65 milijuna kuna, dok kompenzacijskim mjerama nije nadoknađeno ni 40 posto tog iznosa. Jedan dio smo uspjeli nadonaditi uštedama i boljom naplatom, ali prihod je i dalje smanjen i to bi moglo značajno utjecati na pad standarda građana', pravdao se Baldasar u srijedu poslijepodne, nakon što se našao pred baražnom vatrom gradske oporbe.

'Svjestan sam da će odluka biti dočekana na nož, ali ja vodim ovaj grad i ne namjeravam otići', optimističan je splitski gradonačelnik.

Posebna nezgodna činjenica je da je upravo prošlog tjedna opravdavao narudžbu skupe limuzine vrijedne 320 tisuća kuna, i to na natječaju očigledno prilagođenom jednom proizvođaču, tvrdeći da gradski proračun to može podnijeti. Sada obećava da će se prikupljeni novac uložiti u socijalu, komunalu, školstvo, znanost i sport.

‘I dosadašnji prirez od 10 posto je previsok za to kakva vlast njime upravlja. Sramota je da se diže prirez, umjesto da se povlači novac iz EU fondova, što čine i najmanje općine u Hrvatskoj, a nije u stanju jedan Split, zbog neznanja i bahatosti sadašnje vlasti’, smatra gradska vijećnica i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, upozoravajući da se priprema i uzimanje milijunskog kredita za modernizaciju javne rasvjete ‘a svako drugo selo u Hrvatskoj to je riješilo bespovratnim sredstvima iz europskih fondova’.

‘Ova gradska uprava svoju nesposobnost da primakne sredstva iz izvora koji su im na dohvat ruke rješava novim nametima građanima, koji tako financiraju mrežu njihovih uhljeba i gradonačelnikov vozni park. U obrazloženju ovog povišenja navodi se kako se moramo usporediti s Rijekom i Osijekom, no nisu se htjeli uspoređivati po cijenama javnog gradskog prijevoza ili taksi usluga. Nakon ovoga možemo očekivati novu seriju zapošljavanja stranačkih prijatelja’, dodala je Puljak.

Vijećnik HČSP-a Luka Podrug kazao je da Baldasar ‘izvaljuje političke frazetine’ i podsjetio da je gradski proračun za ovu godinu usvojen za minutu i pol, bez oporbe i uz podršku nekoliko vijećnika koji su javno optuženi da su kupljeni. ‘Gdje im je savjest?’, pita se Podrug.

Splitski HDZ odluku o povećanju prireza nazvao je skandaloznom i zabrinjavajućom jer nije odgovarajuće obrazložena, a gradonačelnika Baldasara optužio da ne zna upravljati gradskim resursima.

‘Prilikom izrade proračuna i njegovog upitnog brzopoteznog izglasavanja isplanirane su krive stavke i samo su pobrojane želje gradonačelnika i interesnih skupina, a to se sada direktno lomi na leđima građana. Ovom odlukom oni će direktno iz svog džepa platiti nesposobnost gradonačelnika i gradske uprave’, tvrdi predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić i zaključuje da je povećanjem prireza nastupio ‘bankrot gradske politike i razvoja grada Splita’.