'promašena inicijativa'

Bačić kaže da bi volio da izbori budu čim prije; SDP-ovcima o zahtjevu za opozivom Sanadera poručio: To je politikanstvo

06.05.2020 u 16:59

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u srijedu je odbacio prozivke SDP-a na račun potpredsjednika Sabora Ante Sanadera (HDZ) zbog velikog broja umrlih i covidom-19 zaraženih korisnika splitskog Doma za starije, nazvavši to politikanstvom

"To o čemu SDP govori je krajnje politikanstvo“, rekao je Bačić novinarima, tumačeći kako SDP to radi isključivo zbog skorih parlamentarnih izbora i činjenice da je Sanader predsjednik HDZ-ove Splitsko-dalmatinske županijske organizacije.

Računaju, kaže, da bi time ušićarili koji politički bod u 10. izbornoj jedinici, ali da neće. "HDZ će pobijediti i u toj jedinci, ali i u Hrvatskoj, usprkos ovakvim ispraznim, krivim, promašenim inicijativama", poručio je.

Naveo je da domovima za starije upravljaju ravnatelj i upravno vijeće (UV), koje ga imenuje. U konkretnom slučaju u Splitu, ističe, ravnatelja Ivana Škaričića je temeljem javnog natječaja u dva navrata imenovalo UV u kojem je od pet članova samo jedan član HDZ-a.

Tražiti Sanaderovu ostavku je neprihvatljivo

"Tražiti ostavku od potpredsjednika Sabora, zbog činjenice da je netko imenovan temeljem javnog natječaja, od strane upravnog vijeća, je neprihvatljivo“, kazao je i povukao paralelu sa aferom Baxter iz 2001., kada su na dijalizi, isključivo zbog ljudskog faktora, umrla 24 pacijenta.

SDP-ovom logikom, ostavku je tada trebala dati cijela Vlada na čelu s premijerom Ivicom Račanom, naglasio je Bačić.

Podsjetio je da je koronavirus ušao u domove za starije i u razvijenim i bogatijim europskim državama, pa se zapitao tko je tamo odgovoran.

Pretpostavljam da u domovima u Francuskoj, Njemačkoj, ravnatelji nisu imenovani temeljem članstva u HDZ-u, dometnuo je.

Odbacio je tvrdnje da je Sanader sprječavao Škaričićevu ostavku.

Nalazi ministarstava nisu potvrdili Škaričićevu odgovornost

"Iz nalaza ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nije se potvrdila Škaričićeva odgovornost, pa da bi ga netko trebao braniti. Ne možete tražiti da se nekoga smjeni ako njegova smjena nije u podlozi nalaza inspekcija", rekao je Bačić.

Opetovao je kako je ravnatelj ispunjavao sve zakonske uvjete za imenovanje javnim natječajem.

Sada tvrditi da se radi o političkom imenovanju je malo suspektno, kazao je.

Ponovio je kako je dobro za Hrvatsku da krizom izazvanom koronavirusom upravlja Vlada čiji je najvažniji dio HDZ.

Oporba se u koronakrizi pokrila poplunom pa ćori

"Oporba se u to vrijeme pokrila poplunom, pa ćori, viri ispod njega i očekuje kad će granuti sunce da može izaći i početi sa svojim uobičajenim politikantskim, politiziranim nastupima i ideološkim podjelama“, izjavio je Bačić, koji ni danas nije otkrio datum parlamentarnih izbora i raspuštanja Sabora.

"I ja bih volio da izbori budu čim prije, ali nećemo ići u njih ako se na razini Vlade i Stožera ne ocijeni da su se stekli uvjeti za provedbu“, rekao je, napominjući kako zagovara da se vidi jesu li dobri epidemiološki podaci i mali broj oboljelih eksces ili trend.

"Ako je ovo drugo i ako idućih dana budemo svjedočili da je epidemija pod kontrolom, onda sam ja za izbore čim prije“, rekao je, izrazivši čuđenje da oporbi ne odgovaraju izbori u svakom trenutku.

"Dobroj, uspješnoj stranci svaki je termin dobar, a neuspješnoj, lošoj, cendravoj nijedan nije dobar“, naglasio je te ponovio kako bi bio sklon pomicanju izbora kad bih znao da će nas u rujnu čekati ovakva, ili još bolja epidemiološka situacija.

"Nažalost, to nam nitko ne može jamčiti i zato sam sklon izborima čim prije“, rekao je Bačić te na novinarski upit raspušta li se Sabor 22. svibnja odgovorio kako o tome još ne može govoriti, ali da će HDZ na izborima pobijediti i ako budu u rujnu.

"Na to ću vam pitanje odgovoriti tek kad budem znao kad će se zakon napisati i kad će se Sabor raspustiti“, odgovorio je Bačić upitan hoće li se do raspuštanja Sabora donijeti HNS-ov zakon i obnovi Zagreba.