došao iz austrije

Azilant u hotelu Porin ne pridržava se samoizolacije, policija nemoćna

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 13.03.2020 22:21
  • Objavljeno 13.03.2020 u 22:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kako nekog prisiliti na samoizolaciju, a da ga se ne stavi baš pod ključ? Pitanje je koje si nameću mnogi građani, a jedan takav slučaj neposluha zabilježen je u zagrebačkom hotelu Porin gdje već godinama borave tražitelji azila

Kako doznaje Jutarnji list, u petak je iz Austrije u Zagreb avionom doletio mlađi sirijski državljanin. No u Hrvatsku nije došao svojevoljno već je vraćen temeljem Dublinske konvencije prema kojoj se svi tražitelji azila vraćaju u zemlju gdje su registrirani prvi puta kad su azil tražili.

S obzirom na nastalu situaciju s koronavirusom i postroženim mjerama te obvezama koje su uslijedile sanitarni inspektor mu je uručio rješenje o obaveznoj dvotjednoj samoizolaciji.

Policija je po tom pitanju postupila prema zakonu te su povratnika u popodnevnim satima smjestili u zasebnu sobu u Porinu. Međutim, mladić je odlučio svoj revolt, sudeći prema svemu, pokazati nepoštivanjem obećanja i obaveze koje podliježu sankcijama, i prekršajnim i kaznenim.

- On je izašao iz sobe i šeta kuda god hoće. Mi ne znamo je li on zaražen ili ne. Zašto ga se nije smjestilo u prostore namijenjene za karantenu, a ne u zgradu prepunu ionako prestravljenih ljudi s neizvjesnim sudbinama? Tog se dečka fizički nikako ne može spriječiti da bude u sobi', kaže za Jutarnji izvor koji je svjedočio nastalom problemu.

U Porinu je trenutno 380 izbjeglica te deseci djelatnika i policija, dakle mnogobrojna "mašinerije" zaslužna da u hotelu za izbjeglice sve bude pod kontrolom, da imaju sve potrebno i da im sigurnost bude na visini.

Pojedinci iz Porina s kojima smo porazgovarali nevoljko gledaju na cijelu situaciju te opravdano brinu za sigurnosti svih korisnika i djelatnika u Porinu.

Iz MUP-a su za Jutarnji potvrdili da je "tijekom dana iz Austrije u zagrebačku zračnu luku temeljem Dublinskog postupka vraćen stranac te da ga je policija, nakon što mu je uručeno rješenje o samoizolaciji, smjestila u zasebnu sobu u objekt u Novom Zagrebu".

- Osoba ne pokazuje vidljive znakove bolesti. Temeljem rješenja sanitarnog inspektora osigurano je da ne boravi i da se ne hrani u kolektivu već mu se sve dostavlja u sobu sukladno pravilima samoizolacije. Također, ukazano mu je kakvo se ponašanje od njega očekuje, što znači samoizolacija te da je to odluka sanitarnog inspektora. U slučaju nepridržavanja mjera o tome će biti obaviješten sanitarni inspektor koji je izolaciju odredio - odgovorili su nam iz MUP-a dodavši kako u slučaju daljnjeg nepridržavanja mjera odluku o karanteni ili nekom drugom vidu izolacije, krajnju riječ i novu odluku može donijeti jedino sanitarno-epidemiološka služba.

Stoga su daljnji potezi isključivo na sanitarnom inspektoru, jer policija prema revoltiranom mladiću koji uživa sva prava kao i hrvatski građani, je nemoćna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!