EKSPERTNA SKUPINA

Austrijska vlada dobila preporuku: Trajno zabraniti skup u Bleiburgu!

23.11.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Ekspertna skupina koju je nakon incidenta 2019. angažirala austrijska vlada kako bi donijela trajnu odluku o održavanju komemorativnog skupa žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu utvrdila je da bi skup, po njihovoj procjeni, trebao biti trajno zabranjen

Kako je objavio podcast Balla-Balla, koji zajednički uređuju austrijski novinari hrvatskog porijekla Krsto Lazarević i Danijel Majić, ekspertna skupina donijela je jednoglasan zaključak da skup 'služi odavanju počasti fašističkom režimu'.

Eksperti su zaključili da organizatori proteklih godina nisu poduzimali potreban napor kako bi uklonili ustaško znakovlje među posjetiteljima skupa, štoviše da su poticali isticanje takvih simbola, kaže se u izvješću koje će u srijedu biti predano austrijskoj vladi.

  • +12
Bleiburg Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Podsjetimo, u svibnju 2019. na Bleiburškom polju došlo je do incidenta između jednog od autora podcasta Balla-Balla Danijela Majića, koji je tada izvještavao za list Frankfurter Rundschau, i voditelja emisije 'Bujica' Velimira Bujanca. Bujanec je, kako je tada Majić tvrdio, dvaput pljunuo na njega, a osobe u njegovoj pratnji okružile su ga i udarale šakom te nogama, zbog čega ih je prijavio policiji. Bujanec je demantirao da je napao Majića.

Organizator skupa na Bleiburgu je Počasni bleiburški vod pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.