BLEIBURG

Bleiburška komemoracija i prosvjed prošli pod budnim okom policije; muškarac priveden zbog dizanja desnice u nacistički pozdrav

18.05.2019 u 09:02

Bionic
Reading

U subotu se održava središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Osim onih koji su došli s namjerom komemoriranja žrtava, pristigli su i prosvjednici protiv revizionizma. Austrijska policija privela je muškarca, dok je okupljanje uglavnom prošlo bez incidenata

U središtu Bleiburga u subotu održan je prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih policajaca, navodi N1.

Na Bleiburško polje došlo je oko 15.000 ljudi, prema procjeni najviše iz Hrvatske. Došli su i iz BiH, Njemačke, Austrije i Švicarske.

'Jutros nisu zabilježeni incidenti. Kazna za one koji se ne budu pridržavali zakona je 4000 eura za isticanje ustaškog simbola ili mjesec dana zatvora', poručio je Rainer Dionisio, glasnogovornik koruške policije, a prenosi HRT. Po završetku komemoracije, policija je u zatvor u Klagenfurt odvela muškarca koji je uzdigao ruku i pozdravo Hitlerovim pozdravom, javlja N1.

Na misi su bil i izaslanici premijera Andreja Plenkovića, ministri Lovro Kuščević, Tomo Medved i Milan Kujundžić. Uz njih je i izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i izaslanik predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića - Ante Sanader.

Na komemoraciji su i Milijan Brkić, Miro Kovač, Josip Đakić, kao i predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih te Željko Glasnović.

'Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi ', rekao je krčki biskup Ivica Petanjek. Istaknuo je da mnogi od njih nisu upoznali djedove. 'Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati', ustvrdio je. Napomenuo je da nitko ne može izbrisati sjećanje, što su okupljeni pozdravi pljeskom.

  • +31
Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Kako javlja N1 televizija, oko 10 sati policijsko vozilo zvučnom porukom obavještavalo je prosvjednike u Bleiburgu da su pod videonadzorom i da ih se na temelju snimki može kazneno goniti. Otvoren je i info štand, na kojemu se posjetitelje informira o novim, postroženim zakonima i kaznama za prekršaje.

  • +2
Prosvjednici u Bleiburgu nose transparent 'Ustaše i četnici, zajedno ste bježali' Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

N1 javlja i da su u razgovoru s policajcem doznali što su zabranjena obilježja. Kazali su kako imaju točno navedene upute što je zabranjeno, a što nije. Primjerice, zabranjena je zastava s prvim bijelim poljem na grbu i zastava koja ima ustaška obilježja, na kojoj je slovo 'U' u plavoj boji. Ukoliko bi se, primjerice, netko pojavio sa sličnom zastavom, gdje bi slovo 'U' bilo druge boje, policajci ne bi morali postupati, jer to tada ne bi bio zabranjeni simbol.

Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor.

Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Biskupijski administrator u Klagnfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

  • +19
Protestni skup u centru Bleiburga antifašisticke organizacije Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije u svibnju 2019. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX