GORE OD CRNE SUBOTE

Australiji prijeti najveća vatrena oluja u povijesti

15.01.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Australske su vlasti upozorile da bi tu zemlju usred toplinskog vala u narednim danima mogla zahvatiti ekstremna vatrena stihija, opasnija od tzv. Crne subote u kojoj su 2009. život izgubile 173 osobe

U vatrenoj oluji prije pet godina izgorjela su cijela sela, a uništeno je oko 2.000 kuća. Velike vrućine koje trenutno vladaju u toj zemlji, osobito u saveznoj državi Victoriji, imaju potencijal uzrokovati ekstremne požare. Vršitelj dužnosti premijera Peter Ryan naglasio je da će naredna četiri dana biti kritična, a posebno 17. siječnja. U stanju pripravnosti su na tisuće vatrogasaca.

Vlasti su upozorile stanovnike Victorije i Južne Australije da budu spremni. Meteorološke službe najavljuju jak do ekstreman toplinski val te niz dana u kojima će temperature prelaziti 40°C. Prognoze su najgore za Melbourne i veći dio Victorije. Hrvatski tenisač Ivan Dodig jučer je zbog nesnosne vrućine pri vodstvu 2:1 u setovima bio prisiljen predati susret 2. kola Australian Opena koji se igra u Melbourneu.

Vlasti ističu da će, kada vatrena stihija jednom krene, biti prekasno tražiti utočište, odnosno da ljudi već sada trebaju biti spremni zaštititi obitelji i vlasništvo.

Australske meteorološke službe su 9. siječnja u rijetko naseljenom području Pibare zabilježile temperaturu od 50°C, što je blizu povijesnog rekorda od 50,7°C izmjerenog 1960. u Oodnadatti u Južnoj Australiji.