NAKON DVIJE GODINE

Assange uskoro napušta ekvadorsko veleposlanstvo

18.08.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange najavio je u ponedjeljak da će uskoro napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje se nalazi od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj

'Mogu potvrditi da ću uskoro napustiti veleposlanstvo', rekao je Assange na konferenciji za novinare održanoj zajedno s ekvadorskim ministrom vanjskih poslova.

Britanski Sky News ranije je javio da će Assange vjerojatno napustiti veleposlanstvo zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, što Assange nije ni potvrdio ni zanijekao. Na izravno pitanje o svom zdravlju, rekao je da bi na svakog utjecao dvogodišnji boravak u zatvorenom bez svježeg zraka ili izravne sunčeve svjetlosti. Međutim, to je opaska koju je dao već nekoliko puta i ranije.


Ministar Ricardo Patino koji je sjedio uz njega pozvao je na pokretanje međunarodne kampanje kako bi se oslobodio utemeljitelj WikiLeaksa, javila je agencija France presse.

'Treba okončati tu situaciju. Dvije godine, to je zaista predugo. Vrijeme je da se oslobodi Julien Assange'. 'Nastavljamo mu pružati zaštitu.. nastavljamo biti na raspolaganju kako bismo razgovarali s britanskom i švedskom vladom, kako bi se pronašlo rješenje tog ozbiljnog kršenja ljudskih prava Juliena Assangea', rekao je ministar.

Švedska traži da Britanija izruči Assangea zbog optužbi dvaju djevojaka za seksualno nasilje, što on niječe. Boji se da će, ako se preda švedskoj policiji kako bi dokazao svoju nevinost, biti izručen Sjedinjenim Državama kako bi tamo odgovarao za objavu stotina tisuća tajnih vladinih i vojnih dokumenata.