STUDIJA REVITALIZACIJE

Arhitekti traže od Bandića da poništi natječaj za 'Gredelj'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 13.12.2017 15:28
  • Objavljeno 13.12.2017 u 15:28
Bivša TŽV Gredelj

Bivša TŽV Gredelj

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Početkom prosinca Zagreb je raspisao je natječaj za izradu studije revitalizacije prostora bivše tvornice Gredelj vrijedan 760 tisuća kuna (bez PDV-a). Mrtvi kapital u središtu grada na 13 hektara godinama stoji neiskorišten, a GUP predviđa transformaciju Gredelja u novi javno-stambeno-poslovni prostor. No, svega deset dana od raspisivanja natječaja Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) zatražili su poništenje natječaja

'Prostor Gredelja GUP-om grada Zagreba je predviđen kao gradski projekt koji predstavlja jedan od najvažnijih elemenata realizacije prostora bitnih za razvoj grada te ga je potrebno postaviti od početka na kvalitetne osnove.

Iz tog razloga predlažemo poništenje predmetne raspisane javne nabave', navode predsjednica Komore Željka Jurković  i predsjednik UHA-e Emil Jurcan u Očitovanju na postupke planiranja u Zagrebu – bivša tvornica Gredelj koje su službeno poslali Gradu.

  • +7
  • +4

Bivša TŽV Gredelj

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dodaju kako je pohvalno da je grad konačno krenuo u projekt revitalizacije mrtvog kapitala u središtu grada, ali ističu da iako se Grad zalaže za 'profesionalnu sposobnost' niti za jednog od traženih vodećih stručnjaka na izradi Studije ne traži stručnjake koji su za to školovani i odgovorni za prostor, koji imaju licence za projektiranje i planiranje.

'Za sve vodeće sudionike dovoljna je viša sprema bez isticanja struke i područja, a to otvara mogućnost manipuliranja. Također, tražena je isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650.000 stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake', navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!