EUROPSKE PRAKSE

Drama HNK seli u prostor nekadašnjeg Gredelja?

TŽV Gredelj

TŽV Gredelj

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Zagrebački HNK muku muči s manjkom prostora u kojemu veliki ansambli opere, baleta i drame dijele jednu scenu. Intendantica Dubravka Vrgoč rješenje problema vidi, slijedeći europske prakse, u preseljenju drame u prostor nekadašnjeg Gredelja

Vrgoč u Jutarnjem listu objašnjava kako je praksa u Europi da u teatrima iz vremena Austro-Ugarske, kakav je i HNK, ostane opera ili opera i balet, dok dramski ansambli sele u druge prostore.

Kako je praksa i da se dijelovi industrijske arhitekture prenamjenjuju u slične prostore, bivši Gredelj učinio se kao odlično rješenje.

U obilasku Gredelja s delegacijom grada zaključeno je da bi taj prostor objedinjen s Paromlinom bio odličan za kulturni centar s nizom sadržaja, između ostalog i za dvoranu Drame HNK koja bi imala 500 mjesta, prostore za pokuse, manje balete, muzičke forme i sve ostalo što je potrebno za normalno funkcioniranje kazališta.

Vrgoč smatra da ni novac za obnovu hala ne bi trebao biti problem, jer europski fondovi podržavaju obnovu industrijskih kompleksa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!