BANKE OTEŽU

Apsurdno: Suđenju oko Spaladium arene trebaju tri godine samo da počne?!

03.07.2019 u 13:38

Bionic
Reading

Sudski proces u kojemu Grad Split zahtijeva poništenje arbitražne odluke Hrvatske gospodarske komore (HGK) da je dužan platiti više od 53 milijuna eura kredita za gradnju Spaladium arene, umjesto da taj trošak snose same banke i privatne tvrtke koje su kreditirale, ni dvije godine nakon podnošenja tužbe pred Trgovačkim sudom u Zagrebu još nije službeno započeo. A po svemu sudeći, pripremno ročište - koje je u nekoliko navrata bilo zakazano i potom dodatno odgođeno - moglo bi se rastegnuti i na pune tri godine

Ovog utorka pred istim sudom ponovno su se našli s jedne strane odvjetnik Grada Splita Kruno Peronja, a s druge zastupnici tuženih UniCredit banke iz Austrije, Zagrebačke banke i tvrtke Sportski grad TPN. Posljednji put to se dogodilo u prvim danima prošle godine, kad je strankama ostavljen rok od 15 dana za dostavu svojih očitovanja; Grad Split je to učinio u roku, a banke su čekale točno 17 mjeseci tvrdeći da se nije radilo o obveznom, nego instruktivnom roku. Sudac Ivan Vladić zbog toga ih je prekorio, no potom je morao dati još 15 dana Peronji za dodatno očitovanje o podnesku kojeg su dostavile banke.

I tako je pripremno ročište ponovno odgođeno, opet na neodređeno vrijeme, što znači da glavna rasprava još nije na vidiku.

Ovo je jedan u nizu sporova oko Spaladium arene, projekta koji je trebao biti isplativ gradnjom nebodera i drugih dodatnih sadržaja uz dvoranu. No potom tvrtke Konstruktor, Dalekovod i IGH nisu ispunile ovu obvezu, bivši gradonačelnik Ivan Kuret u tajnosti je potpisao dva aneksa kojima su one zajedno s bankama stavljene u povoljniji položaj, a zatim je i arbitražni sud HGK donio odluku kojom krediti padaju na teret Grada Splita.

U isto vrijeme vodi se spor oko ništetnosti Kuretovih aneksa, podnesene su i kaznene prijave protiv arbitara jer prilikom odlučivanja nisu ni imali uvid u velik dio dokumentacije, a spomenutom tužbom pred Trgovačkim sudom u Zagrebu traži se i službeno poništenje njihove odluke. U tijeku je i proces stečaja tvrtke koja upravlja dvoranom, a u kojemu su nedavno priznata potraživanja Splita vrijedna više od 200 milijuna kuna.

Osnovni argument Grada Splita jest da banke nisu bile sudionik pregovora oko gradnje Spaladium arene, nisu ga ni potpisale, te da su same pristale kreditirati tri privatne tvrtke i stoga trebaju snositi rizik.

Spaladium arena Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX