SPOR težak 70 MILIJUNA EURA

Slučaj Spaladium: Ročište oko tajnih dokumenata bivšeg HDZ-ova gradonačelnika misteriozno odgođeno

05.04.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Postupak koji je na Trgovačkom sudu u Splitu protiv Grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN pokrenuo sveučilišni profesor Dejan Kružić, a kojim se traži poništenje tajnih aneksa bivšeg gradonačelnika Ivana Kureta oko Spaladium centra, nije ni počeo - a već je odgođen na neodređeno vrijeme. Pune dvije godine čekalo se na sazivanje prvog ročišta, a u petak ujutro ono je održano samo kako bi sutkinja Ana Mišir Šarić obavijestila stranke da će predmet 'biti dodijeljen nekom drugom sucu'

Dejan Kružić, jedan od autora originalnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu u gradnji Spaladium arene, sudskim putem zahtijeva proglašenje ništetnim dvaju aneksa ugovora potpisanih u ožujku 2008. i ožujku 2009. godine. Bankama koje su pratile projekt izgradnje splitske arene i niza pratećih sadržaja zahvaljujući tim dokumentima oslobođeno je oko 10 milijuna eura, koji su na izdvojenom računu trebali čekati dovršetak cijelog kompleksa s neboderom, trgovačkim centrom i garažom, te su one oslobođene i nekih instrumenata osiguranja.

Ove mjere bili su 'osigurači' zahvaljujući kojima je cijeli kompleks Spaladium centra trebao biti izgrađen jer je po originalnom ugovoru jedino to jamčilo njegovu isplativost. Kako je poznato, nakon potpisanih aneksa banke su odustale od kreditiranja nastavka izgradnje, tvrtka koja vodi arenu završila je u stečaju, a oko ove dvorane vodi se i niz arbitražnih i sudskih postupaka vrijednih gotovo 70 milijuna eura.

Sporne anekse tadašnji splitski gradonačelnik Ivan Kuret (HDZ) potpisao je u tajnosti na isteku svog mandata, na formalno održanoj sjednici Gradskog poglavarstva o kojoj nisu bili obaviješteni mediji. O ovoj odluci nije bilo upoznato ni Gradsko vijeće Splita, koje je prethodno jednoglasno usvojilo originalni ugovor oko Spaladium centra - a po tumačenju stručnjaka, to se moralo dogoditi jer vrijednost aneksa prelazi iznos od milijun kuna, za što je obvezna odluka upravo Gradskog vijeća.

Kružić u svojoj tužbi podnesenoj prije točno dvije godine tvrdi da su Kuretovi aneksi ništetni jer je prekršeno čak osam zakona, jedan pravilnik i Statut grada Splita. Ako bi se ona usvojila, Grad Split bi napokon bio izbačen iz svih procesa oko Spaladiuma i odnosi bi se mogli vratiti na osnovu dogovorenu na početku - odnosno oko dvorane, kredita i njihovog vraćanja pregovarati bi mogle tek banke s jedne i tvrtka Sportski grad TPN s druge strane. Ova tvrtka, inače, ima namjenski karakter i njeni vlasnici su nekadašnji građevinski giganti IGH, Konstruktor i Dalekovod.

Na ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu u petak ujutro pojavile su se sve zainteresirane strane, od Kružića do predstavnika banaka i zastupnika Grada Splita. Očekivalo se pokretanje postupka, no sutkinja je tek izvijestila da će predmet biti dodijeljen nekom drugom sucu. O kome se radi, ni ona nije znala reći jer ime još uvijek nije određeno. Radi se o prilično neuobičajenom postupku jer se po procesnim pravilima ročišta mogu odgoditi ako je novi sudac već poznat.

  • +8
Spaladium arena Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sada će se ponovno čekati odluka predsjednika Trgovačkog suda o dodjeli predmeta, a potom će novi sudac morati dobiti i određeni vremenski rok za upoznavanje s njime.

'Ova tužba bila je jedini način da pred pravosuđem i splitskom javnosti kažem ono što bih rekao u arbitražnom postupku - da sam bio pozvan za svjedoka. Činjenica se da se arbitražni pravorijek (koji je Split izgubio od banaka, op.a.) kosi sa samim osnovama građanskog prava koje studenti uče na prvim godinama fakulteta, kao i sa zdravim razumom. Arbitri nisu ni vidjeli cijeli ugovor oko Spaladium centra, pa čak ni shvatili tko su bili partneri u ovom poslu', kazao je Kružić za tportal.