40 DANA DO ODLUKE

[ANKETA] Da su danas izbori, za koga biste glasali?

27.05.2020 u 08:50

Bionic
Reading

Do parlamentarnih izbora još je 40 dana, a situacija na političkoj sceni već je uzavrela, politički protivnici nimalo se ne štede i iskre frcaju na sve strane. Što se izbori budu bližili, tenzije će biti sve veće. Političari sada prate sve ankete i opipavaju bilo potencijalnih birača pa vas pitamo - za koga biste vi glasali da su danas izbori za Hrvatski sabor?

Prema predizbornim anketama, koje ne trebaju nužno biti glavno mjerilo zbog sklonosti da pogriješe, ali su dobar orijentir, samo tri političke opcije mogu računati sa sigurnim ulaskom u sljedeći saziv Hrvatskog sabora – HDZ, koalicija Restart okupljena oko SDP-a te skupina stranaka i pojedinaca vezanih za Domovinski pokret Miroslava Škore. Most, u kojem je posljednjih dana prometnije nego na aerodromu, vrti se oko izbornog praga.

Po posljednjem istraživanju javnog mnijenja, HDZ, stranka koja namjerava izići na izbore na sličnoj platformi kao i na prošlim izborima, dakle samostalno uz najvjerojatnije uvrštavanje manjih stranaka s kojima su surađivali u prošlom sazivu Sabora, poput HDS-a i HSLS-a, te uz dodatak nekih uglednih pojedinaca za koje računaju da bi im mogli donijeti sinergijske glasove, poput Marijane Petir, s kojom pak pregovara i Domovinski pokret Miroslava Škore, izbor je 28 posto građana.

Odmah za petama im je Restart, koalicija koju podržava tri posto manje birača, što je i dalje u okviru statističke pogreške istraživanja Crobarometar. SDP je oko sebe okupio niz stranaka koje već godinama bilježe nisku potporu birača, a od kojih bi nominalno trebao biti najjači HSS Kreše Beljaka. Svoje mjesto pod SDP-ovim kišobranom još su našli HSU Silvana Hrelje, GLAS Anke Mrak Taritaš i SNAGA Gorana Aleksića. U svoje okrilje planiraju privući neke popularne župane i nezavisne liste. Za sada su postigli dogovor s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, a zapelo je s međimurskim županom Matijom Posavcem iako se to činilo gotovom stvari. Čini se da za sada koalicija nije donijela očekivani sinergijski efekt.

Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom želi okupiti što je moguće širu frontu od centra prema desnici. Nije se uspio dogovoriti s Mostom, strankom koja ga je podržavala na predsjedničkim izborima, ali zato jest sa Suverenistima, zapravo koalicijom Hrasta Hrvoja Zekanovića i Ladislava Ilčića te Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić, a koju vodi zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček, strankom Zlatka Hasanbegovića i Zelenom listom bivšeg HSS-ovca Nenada Matića. Najveća akvizicija Miroslava Škore vukovarski je gradonačelnik Ivan Penava, netom izašao iz HDZ-a, a sa sobom je povukao čitavu gradsku organizaciju. Škoro je oko sebe okupio i neke prominentne pojedince poput Stijepe Bartulice, a fotografija s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem izazvala je velik interes javnosti. Škorina platforma trenutno je na oko 13,5 posto potpore građana.

Oko izbornog praga ekvilibrira Most, a posljednjih dana napustio ga je niz uglednih članova: Ines Strenja, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Vlado Marić, Ivana Ninčević Lesandrić, Ružica Vukovac… Neki će u političku mirovinu, a neki su nezadovoljni načinom na koji se vodi stranka. Čelni dvojac Božo Petrov/Nikola Grmoja pokušao je zakrpiti rupu angažmanom poznatog bračnog para Raspudić-Selak.

Ostali, poput nove Stranke s imenom i prezimenom bivšeg mostovca i ministra Ivana Kovačića te bivše šefice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalije Orešković, koalicije Pametno-Fokus, HNS-a, koalicije lijevih stranaka okupljenih oko platforme Možemo, Stranke Ivana Pernara, Živog zida, Čačićevih reformista, HSP-a gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića te onoga što je ostalo od stranke Brune Esih imaju minimalne šanse za uspjeh. Na sigurna mjesta još može računati tek IDS, a koji već desetljećima suvereno vlada Istrom.