nedjeljom u dva

Nino Raspudić: Došao je trenutak kad više ne želim biti idiot. Idem na izbore na listi Mosta! Gdje? Lovim Jandrokovića!

24.05.2020 u 13:59

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića bio je filozof i publicist Nino Raspudić. Neke od tema bile su predstojeći parlamentarni izbori, odnos snaga na političkoj sceni te mogući Raspudićev politički angažman

Podsjetimo, Raspudićeva supruga, filozofkinja i bioetičarka Marija Selak Raspudić objavila da će na parlamentarne izbore izaći kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta.

'Ulazim u arenu, istrčavam na teren. Ne želim više biti idiot, onaj koji boravi u svom zatvorenom prostoru i dopušta da mu drugi određuju svijet u kojemu živi', rekao je Raspudić na početku emisije najavljujući ulazak u politiku.

'Kap koja je prelila čašu je demokratski deficit. Sve više naših odluka donose ljudi koje nitko nije izabrao, poput Europske komisije. Zato je Velika Britanija izašla iz EU', objasnio je Raspudić.

Rekao je da iza Nacionanog stožera paralelno djeluje jedna politički PR. 'A onda hop, ispostavi se da oni žele nagurati izbore što prije, a normalnim ritmom oni bi se očekivali na jesen. Imate paradoksalnu situaciju da čovjek u samoizolaciji dobije kaznu jer je išao nagnojiti polje, a isti taj čovjek može na izbore'.

'Izlazim na izbore kao nezavisni kandidat na listi Mosta', izjavio je Raspudić. Dodao je da se Most profilirao u smjeru koji je njemu blizak s tim da je zadržao to da je platforma za neovisne kandidate.

'To su čestiti, pošteni ljudi. Dobrih namjera. Politički su sazrjeli', mišljenja je Raspudić. 'Što ja imam prebaciti tim ljudima dok je puno nas pametnjakovića bio komforan i kritizirao sa strane'.

Raspudić je najavio kako će biti kandidat u jednoj zagrebačkoj jedinici. 'Lovim Jandrokovića!', istaknuo je.

'Priča o ustašama i partizanima je važna tema. Ali to mora biti 51 tema. Ima ih puno važniji za raspravu u Saboru', rekao je Raspudić.

'Demokratski deficit, EU je prestajala postojati, hrvatske institucije su zarobljene', nabrojio je Raspudić nakon pitanja što će mu biti glavna politička agenda.

Hoće li koalirati ili surađivati s Miloradom Pupovcem? 'Pupovac je jedna figura koja nabija svim građanima, Hrvatima i Srbima, tegobu. Nije moguće da s njim budem u koaliciji', rekao je Raspudić. 'Andrej Plenković neće dobiti moju ruku za premijera', naglasio je.

Smanjivanje broja općina i županija? 'Nisam sklon lakim, populističkim riješenjima. Najvažnije je odčepiti pravosuđe. Učinit ću sve da institucije prorade. Treba napraviti dubinsku analizu', rekao je Raspudić.

Ako uđe u Sabor zatražit će, kaže, osnivanje saborskog povjerenstva koje će istražiti slučaj WikiLeaks 2010. kada se otkrilo da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvještavao SAD o istragama u Hrvatskoj.