KONTROVERZNA NAČELNICA

Anita Nosić baš nema sreće: Godinu dana nakon afere sa stanom, lokalni HDZ joj je okrenuo leđa i izabrao drugog kandidata

22.03.2021 u 18:54

Bionic
Reading

Gotovo zaboravljena kontroverzna mlada načelnica Općine Lovreć Anita Nosić, koja se prije godinu dana našla u središtu afere jer se otkrilo da su joj porezni obveznici subvencionirali kupnju stana u Zagrebu premda u svojoj općini živi u obiteljskoj kući s bazenom, po svemu sudeći oprašta se od politike

Ona se naime pokušala ponovno kandidirati za načelnicu Lovreća, no odbijena je na sjednici Općinskog odbora HDZ-a. Dobila je tek pet glasova dok ih je njen današnji zamjenik Petar Petričević dobio deset, pa će se u ime stranke on natjecati za načelnika na izborima u svibnju.

Petričević je za tportal tek potvrdio da će biti kandidat, odbivši komentirati bilo kakve druge okolnosti. Anita Nosić po običaju je izbjegavala novinare: od izbijanja problema sa stanom, ali i otkako je dovedena u kontekst afere SMS kao jedna od ženskih osoba koje je bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić navodno tajno pratio i prisluškivao, ona za medije nije progovorila nijednu riječ. Nosić je kupila stan u Zagrebu koristeći državne subvencije iako je u isto vrijeme živjela i radila u Lovreću - dapače, bila je na čelu te općine. Potom je otkriveno i da je, kako bi dobila državnu potporu, nakratko u Zagrebu prijavila i prebivalište.

Po zakonu, mandat načelnika prestaje prestankom prebivališta, pa je bila smijenjena, no podnijela je sudsku tužbu i Upravni sud u Splitu dao joj je za pravo. Sutkinja je obrazložila da je ona cijelo vrijeme živjela u Lovreću i primala plaću načelnice, a fiktivna prijava u Zagrebu zbog dobivanja poticaja nije uzeta u obzir jer se formalno radilo o sasvim drugom postupku.

Anita Nosić Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Ona ipak nije vraćena na stari posao jer je Ministarstvo pravosuđa i uprave ostalo pri stavu da je izgubila pravo na mandat time što je odjavila prebivalište. Stan u Zagrebu zasad je zadržala jer je zakon bio neodređen: propisivao je da onaj tko dobije subvencije mora biti prijavljen u nekretnini za koju je dobio subvencije, no nije bila definirana situacija kada se prebivalište prijavi i potom odjavi. Upravo zbog ovog slučaja propisi su i mijenjani, pa je sada propisano da korisnik subvencija mora biti prijavljen još najmanje dvije godine nakon korištenja potpore.

U 2021. godini Nosić je trebala dobiti posljednju četverogodišnju subvenciju za kupnju stana od 57,4 kvadrata u naselju Špansko. Država joj je trebala nastaviti plaćati 1768 kuna mjesečne rate kredita, odnosno oko 21 tisuću kuna u jednoj godišnjoj rati, no Agencija za pravni promet nekretninama (APN) prošlog mjeseca za 24 sata otkrila je da ove godine to nije učinjeno. Zbog rupe u propisima stan u Zagrebu vjerojatno će zadržati premda u APN-u tvrde da 'predmet uz ovaj slučaj još nije okončan'.