neraskidiva veza s hdz-om

Angela Merkel stiže u Zagreb 'pogurati' Plenkovića; osigurano blindirano vozilo, protueksplozijske službe, antidron puška ...

18.05.2019 u 07:34

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu će ponovno posjetiti Hrvatsku, četvrti put otkada je postala kancelarka. Iako se njena vladavina bliži kraju, Merkel, koja više nije šefica CDU-a, u Zagrebu će dati podršku kandidatima Europske pučke stranke i HDZ-a, ali i vladi Andreja Plenkovića. Stiže u poslijepodnevnim satima, a Zagreb tek čeka opsada policijskih snaga koje će osiguravati njen posjet

Merkel u Zagreb službeno dolazi na skup Europske pučke stranke, na kojem će osim HDZ-ovih dužnosnika sudjelovati kandidat pučana za novog šefa Europske komisije Manfred Weber.

Merkel će u Zračnoj luci Franjo Tuđman dočekati ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić. U 15.30 Merkel će se u Banskim dvorima sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem. Upisat će se u Zlatnu knjigu, a potom će početi i sastanak na kojem će se razgovarati o provedbi akcijskog plana za suradnju dvije zemlje, koji su kancelarka i premijer dogovorili na sastanku u Berlinu u kolovozu prošle godine. Merkel će kasnije ići na predizborni skup HDZ-a u Ciboni, gdje će njemačka kancelarka dati podršku Weberu i kandidatima HDZ-a za europske izbore. To je prvi predizborni skup izvan Njemačke na kojem će biti i Angela Merkel.

Teme razgovora

Merkel i Plenković razgovarat će i o nadolazećem predsjedanju EU, jer nakon Hrvatske, koja Vijećem EU predsjeda u prvoj polovici iduće godine, predsjedanje preuzima Njemačka. Merkel i Plenković razgovarat će i o proširenju EU na zemlje jugoistočne Europe, a kao posebna točka u akcijskom je planu navedeno i poboljšanje ulagačke klime, pitanje uvođenja eura, suradnja u područjima energetike, industrije i prometa, poljoprivrede, tržišta rada. Tu su još i točke poput istraživanja i razvoja, kulture, obrazovanja i sporta, kao i održivog razvoja, klime, energetike i okoliša te zdravstvo i parlamentarna suradnja.

Na sastanku u Banskim dvorima bit će i ministri Marija Pejčinović Burić, Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat te Gordan Grlić-Radman, hrvatski veleposlanik u Berlinu. Nakon sastanka, premijer i kancelarka u 16.15 sati održat će zajedničku konferenciju za medije, a nakon toga je predviđen radni ručak.

Ovo će biti treći put da Merkel posjećuje jednog hrvatskog premijera. Prvi put je u Zagrebu boravila još 2007. na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, kada je kao premijer u Banskim dvorima sjedio Ivo Sanader. Merkel tada nije tajila to da je u odličnim odnosima sa Sanaderom, kazavši prilikom posjeta kako je s njime veže i osobno prijateljstvo.

Merkel je sa Sanaderom, kao i s kasnijim hrvatskim premijerima iz redova HDZ-a, bila povezana kroz Europsku pučku stranku te im je često znala davati podršku uoči izbora u Hrvatskoj. Tako je bilo i u Sanaderovo vrijeme, kada se Merkel pojavila i u HDZ-ovom predizbornom spotu.

Blokada prometa

Za osiguranje kancelarke, ali i hrvatskih dužnosnika bit će angažirano manje od tisuću policajaca, ali sve sastavnice sigurnosnog sustava već rade ne pripremi osiguranja zajedno s njemačkim kolegama. Osigurano je blindirano vozilo, angažirat će se protueksplozijske službe, psi za detekciju eksploziva, bit će uključeni specijalci, helikopteri, interventne postrojbe, po potrebi i antidron puška, piše Jutarnji. MUP će u zadnji trenutak objaviti popis ulica u kojima će biti blokiran promet te preporuke građanima za kretanje.

'Hrvatska se posljednjih godina počela brzo razvijati. Reforme u gospodarstvu, u javnoj upravi i pravosuđu zemlju su pretvorile u pokretač jugoistočne Europe. Hrvatska je na dobrom putu da postane članica Europske unije. Sve je to učinjeno pod vodstvom HDZ-a i Ive Sanadera', izgovorila je tada Merkel u spotu.

U vrijeme Sanadera Hrvatska je postala članica NATO-a, no tada je došla 2009. i njegova iznenadna ostavka, a kasnije i uhićenje. Tada se šuškalo da je upravo Merkel, upoznata s upletenošću Sanadera u neke poslove Hypo banke, prisilila tadašnjeg premijera da podnese ostavku, no te je teze on uporno odbijao.

  • +4
Angela Merkel i Ivo Sanader u Zagrebu 2007. Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic/CROPIX

Samo četiri godine nakon prvog posjeta Merkel je ponovno došla u Zagreb, ovaj put za vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor. Merkel je tada u Zagreb stigla nakon uspjeha u deblokadi hrvatsko-slovenskih odnosa te puta Hrvatske prema Europskoj uniji, a iako s Kosor nikad nije bila u tako dobrim odnosima kao sa Sanaderom, za nju je ipak imala riječi hvale.

'Premijerka Kosor napravila je hrabre korake u suzbijanju korupcije', kazala je Merkel godinu dana prije dolaska u Zagreb.

Merkel je te 2011. posjetila Zagreb kako bi dala i podršku HDZ-u uoči parlamentarnih izbora, iako su ankete prognozirale pad tada glavne vladajuće stranke.

  • +3
Angela Merkel i Jadranka Kosor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Merkel se u Zagrebu ponovno trebala pojaviti 2013. na proslavi hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Međutim, svoj je dolazak tada vladi Zorana Milanovića otkazala svega 24 sata prije događaja. Službena je isprika bila 'nedostatak vremena', no neslužbeno se govorilo da je Merkel hrvatskim vlastima htjela poslati poruku zbog lex Perkovića.

Iako u Zagrebu nije boravila od 2011., Merkel je od tada do danas bila u posjetu Hrvatskoj. Naime, u vrijeme Milanovićeve vlade boravila je u Dubrovniku na sastanku Procesa Brdo-Brijuni, i to na poziv tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

I dok su se i Sanader i Kosor kao premijeri mogli pohvaliti dolaskom Merkel u Hrvatsku, te sreće nije bio Tomislav Karamarko kada je bio na čelu HDZ-a. Njemu je Merkel 2015., doduše, dala podršku na izborima, no kratki susret zbio se u središnjici CDU-a u Berlinu.

Karamarka, koji se nije dugo zadržao na vlasti, naslijedio je Andrej Plenković, kojem njemačka kancelarka sada prvi put dolazi u posjet.

Iako za vrijeme njegove vlade još nije posjetila Hrvatsku, da je s aktualnim premijerom u vrlo dobrim odnosima govori to da je Plenković već dva puta bio kod nje u službenom posjetu u Berlinu, ali i da je uz slovenskog premijera bio pozvan na samit o zapadnom Balkanu koji su nedavno organizirali Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

  • +3
Angela Merkel i Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

O značenju posjeta Merkel govori i činjenica da je skup u Zagrebu ujedno jedini skup EPP-a izvan granica Njemačke na kojem će ona sudjelovati.

No, prema pisanju nekih njemačkih medija, pravi je razlog dolaska Merkel u Zagreb upravo kandidat pučana za predsjednika Europske komisije Manfred Weber, čovjek iz njene sestrinske stranke CSU.

Merkel mu je dala podršku već u ranijoj fazi izbora tzv. Spitzenkandidata, a nije tajna to da Weber predstavlja umjereniju proeuropsku struju unutar EPP-a, koju zastupaju i Merkel i Plenković.

  • +10
Manfred Weber Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iako Merkel formalno više nije šefica CDU-a te nije u fokusu na europskim izborima u Njemačkoj, njena podrška još uvijek ima veliko značenje. Uz Macrona, Merkel je još uvijek jedan od glavnih igrača u Europskoj uniji, a takvu podršku htio bi imati i budući šef Europske komisije.