KAKO JE PROPAO DOGOVOR

Drama iza kulisa sastanka u Berlinu: Macron urlao na kosovskog premijera

04.05.2019 u 21:43

Bionic
Reading

Pozivajući se na izvore bliske francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, američki Politico piše kako je kompromis između Srbije i Kosova propao nakon što je Macron podviknuo na kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, tražeći od njega da smanji visoke carinske tarife na robu iz Srbije

Kosovska delegacija bila je podijeljena oko toga treba li prihvatiti kompromis. Predsjednik Hashim Thaci podržao je dogovor, dok je Haradinaj jasno rekao da njegova vlada neće odbaciti visoke carine dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

Macron je satima bezuspješno pokušavao nagovoriti Haradinaja da popusti. U jednom trenutku je u nazočnosti svih premijera zapadnog Balkana koji su nazočili skupu otvoreno podviknuo na njega: 'Niste u poziciji bilo što tražiti!'

  • +3
Samit EU-Zapadni Balkan u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: Till Rimmele/SIPA

Tijekom stanke u razgovorima, Merkel i Macron su Haradinaja izdvojili iz skupine drugih premijera. Tražili su od njega da na šest mjeseci odustane od tarifa, obećavši mu da će liberalizirati vizni režim za građane Kosova u schengenskoj zoni.

No, Haradinaj nije htio popustiti, čak ni kad ga je Macron odveo na stranu. Haradinaj dobro razumije francuski, budući da je svojedobno u Švicarskoj radio kao izbacivač. Kad je Macron zaključio da ne može slomiti Haradinaja, sastanak je prekinut.

Više detalja pročitajte u članku Politica.