NAVODNO NEMA VREMENA

Merkel otkazala dolazak na proslavu ulaska RH u EU!

26.06.2013 u 11:31

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće nazočiti svečanoj proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u Zagrebu ovog vikenda, izjavio je za Hinu u srijedu predstavnik Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne vlade. Po njegovim riječima, Merkel je otkazala planirani dolazak na proslavu 'zbog nedostatka vremena'

Umjesto kancelarke Merkel, Njemačku će na svečanosti 30. lipnja u Zagrebu predstavljati državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link.

Iz Ureda Vlade RH priopćeno je kako 'jučer Uredu predsjednika Vlade potvrđeno iz Ureda savezne kancelarke Angele Merkel da, zbog drugih obaveza, ona neće moći 30. lipnja prisustvovati središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu'.

Glasnogovornica hrvatske vlade nije bila dostupna za komentar ove vijesti, a zasad nema reakcija ni iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Angela Merkel je, kako doznaje Dnevnik.hr iz vladinih izvora, otkazala svoj dolazak u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u zadnja 24 sata. Nema sumnje da je njezin nedolazak i poruka službenom Zagrebu što se tiče zakona kojim bi se europski uhidnebni nalog ograničio na razdoblje od 2002. godine.

Time je, smatraju mnogi, izbjegnuta mogućnost da se Njemačkoj izruči Josip Perković protiv kojeg se u Njemačkoj vodi proces zbog ubojstava hrvatskih disidenata tijekom komunizma.

Podsjetimo, taj zakon je u zadnjim minutama ulaska u Europsku uniju poslan na usvajanje u Sabor, a prije sedam dana zastupnici nisu glasali o istom. Ponovno bi se trebalo glasati u petak.

Premijer Zoran Milanović će, osim odbijenice njemačke kancelarke, imati mogućnost s njom, istina neformalno, razgovarati sutra na summitu lidera EU u Bruxellesu. To je posljednji summit na kojem je Hrvatska promatrač jer od 1. srpnja počinje odlučivati i ima pravo glasa u Bruxellesu.