NOVA METODA

Analiza igala pokazala: Hrvati su se počeli fiksati kokainom

11.02.2024 u 22:58

Bionic
Reading

U Hrvatskoj raste konzumacija kemijskih droga - kokaina, amfetamina, ecstasyja, ali i uzgoj kanabisa. Tim povodom HRT-ova ekipa posjetila je laboratorij za psihoaktivne tvari iz droga, koji je s radom počeo u rujnu prošle godine. Cilj mu je prikupiti što više podataka o tome što se događa na tržištu droga.

Tijekom 2022. više od 6000 osoba registrirano je zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, a 641 bila je na liječenju. Zbog ovisnosti o opijatima na liječenju je bilo više od 4700 osoba, od kojih 138 - prvi put. Prosječna dob liječenih je 41 godina, a eksperimentiranje s drogom počinje s oko 16 godina. U 2022. na liječenju su bila 132 maloljetnika.

U rujnu prošle godine s radom je počeo laboratorij za psihoaktivne tvari iz droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Cilj je prikupiti što više podataka o tome što se događa na tržištu droga, kako se mijenjaju načini konzumacije i što se najviše upotrebljava na ulicama hrvatskih gradova. Iz Splita uz pomoć udruge HELP u Zavod je stiglo 250 uzoraka šprica i igala. Istražili smo što su pokazali rezultati.

Na špricama koje su stigle u Zavod, provodila se analiza i ništa se nije prepuštalo slučaju. Za svaku od njih zaposlenicima je trebalo dvadesetak minuta, posebna zaštitna odjeća i nepropusne rukavice.

Od 250 šprica iskoristivo je bilo njih 160. Fentanil, trenutačno najopasniju drogu na tržištu, nisu pronašli ni u tragovima. No otkrili su novi način korištenja kokaina.

  • +13
Zapljena kokaina Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

'Svi smo svjesni da se kokain troši na drugačiji način, a ne preko šprica. Ali bio je itekako zastupljen u špricama', rekla je jedna od djelatnica u laboratoriju. Najzastupljenija psihoaktivna supstanca koju su pronašli je - metadon.

I dok u laboratoriju dolaze do novih saznanja o načinu konzumacije droge, policija je na ulicama pronalazi sve više, a primjećuju i neke nove trendove.

'Bilježimo veliki broj otkrivenih laboratorija marihuane. Toga prije nije bilo toliko jer se krijumčarila s područja Albanije u Hrvatsku. Sad imamo ilegalan uzgoj u Hrvatskoj. Čak su otkriveni i laboratoriji za izradu sintetičke droge, konkretno amfetamina', napominje Goran Lauš, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke.