KORAK NAPRIJED

Amerikanci predložili zakon za ukidanje viza Hrvatima

19.03.2015 u 21:06

Bionic
Reading

Američki kongres razmatra prijedlog da proširi program 'visa vaiwer' te omogući više zemalja, među kojima je i Hrvatska, da putuju u Sjedinjene Američke Države bez vize. Republikanac Joe Heck iz Nevade i demokrat Mike Quigley iz Illinoisa predložili su zakon koji bi omogućio proširenje popisa zemalja kojim bi se Hrvatska, uz još devet zemalja, dodala na listu zemalja čiji građani više ne bi trebali posjedovati vizu, priopćio je Ured hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule

Smatraju da bi to omogućilo otvaranje novih radnih mjesta u američkoj turističkoj industriji s obzirom na to da bi se mogao očekivati i rast broja turista.

Zastupnik Tonino Picula koji na pitanju viznog režima vrlo aktivno radi od početka svog mandata u Europskom parlamentu, pozdravio je ovaj prijedlog i poručio da se 'na novu inicijativu može gledati kao na racionalan pristup pojedinih kongresmena koji razumiju potrebu za reciprocitetom'. 'Stoga izražavam nadu da će ovoga puta američki Kongres usvojiti prijedlog, posebice zato što su inicijatori i republikanac i demokrat te u praksi zaista i uspostaviti ravnopravan tretman svih članica Europske unije koji Hrvatska zaslužuje.'

U posljednjem odgovoru koji je Picula dobio od Europske komisije na prioritetno pitanje postavljeno još u siječnju, povjerenica Cecilia Malmström poručila je da će 'Komisija najkasnije do travnja ponovno procijeniti situaciju i potom ili donijeti privremenu mjeru uvođenja vize za određene kategorije građana SAD-a ili objašnjenje zašto nije predložila takvu mjeru', navodi se iz Piculina ureda. Naglasila je, nastavlja se dalje, da Komisija pridaje posebnu pozornost tome da trgovinski pregovori budu usklađeni s općim naporima na razini EU-a kao i na razini država članica na koje se to odnosi, kako bi vizni reciprocitet sa SAD-om bio što prije postignut, a posebno s obzirom na osjetljivost tih pitanja.

Ono što ohrabruje je što je u svoj dosadašnjoj komunikaciji sa zastupnikom Piculom, Komisija pokazala da joj je u cilju puna uzajamnost u pogledu viza. Prošle godine u veljači Komisija je od SAD-a zatražila da unutar šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske, upozorivši ih da bi Unija mogla uvesti vize za američke diplomate ako se taj problem ne riješi.

'Slobodno kretanje ljudi jednako je važno kao i kretanje kapitala', ističe zastupnik Picula koji podsjeća da Hrvatska kao punopravna članica Europske unije ima i druge adute, a to je članstvo u NATO-savezu te da je sudionica mnogobrojnih mirovnih misija, zbog čega je prepoznata kao točka stabilnosti.

Podsjetimo, trenutno se 38 zemalja nalazi na listi čiji građani ne trebaju vizu prilikom posjete SAD-u, već samo potvrdu koju zatraže na aerodromu a od toga su 23 zemlje članice EU-a. Građanima pet zemalja članica, uključujući Hrvatsku, potrebna je viza koja košta i do osam puta skuplje od spomenute potvrde što je, osim vizne, jasan dokaz financijske neravnopravnosti građana EU-a.