BEOGRADSKA POLITIKA

'Albanski premijer je trgovac oružjem'

27.12.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik albanske vlade Sali Berisha bio je jedan od glavnih trgovaca oružjem u vrijeme oružanih sukoba na Kosovu, piše u ponedjeljak beogradski dnevnik Politika, navodeći da se njegovo ime kao trgovca oružjem spominje u svjedočenjima četvorice bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja su sastavni dio dokumentacije srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine u istrazi o trgovini ljudskim organima

To tužiteljstvo, po pisanju utjecajnog beogradskog lista, raspolaže izjavama četvorice kosovskih Albanaca, bivših pripadnika OVK, koje su srbijanske sigurnosne snage uhitile tijekom sukoba na Kosovu, a koji tvrde da su kupovali oružje u kući Salija Berishe na sjeveru Albanije.

U predmetu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine kaže se da se u kući Salija Berishe na sjeveru Albanije, blizu linije razgraničenja s Kosovom, u selu Prifč kod mjesta Tropoja, nalazio centar za kupovinu naoružanja, prenosi Politika.

U tekstu se dodaje da je Berisha u to vrijeme bio oporbeni političar, a da je u doba dok je bio albanski predsjednik iz vojarni u toj zemlji nestalo više stotina tisuća komada pješačkog naoružanja i streljiva te se navodi da je poznato da je najveći dio tog naoružanja završio u rukama OVK.

Prvo svjedočenje o Berishi dao je, kako prenosi Politika, izvjesni Albanac iz okoline Đakovice, u to vrijeme pripadnik skupine OVK koju je predvodio Ramush Haradinaj, bivši kosovski premijer. Svjedok je kazao da je po Haradinajevoj zapovijedi u ožujku 1998. godine otišao ilegalno u Albaniju da bi donio oružje.

'Granicu smo prešli kod graničnog kamena C-7, a u selo Prifč kod Tropoje, u kuću Salija Berishe, stigli smo oko tri sata ujutro. Tamo smo se zadržali osam dana. Jedan od članova stožera s nadimkom Tigar podijelio nam je oružje. Svaki od nas tridesetorice dobio je po dvije poluautomatske puške i jednu automatsku sa 300 metaka', rekao je taj bivši pripadnik OVK.

Drugi svjedok je, kako se navodi, iz Dečana, također bivši pripadnik OVK, koji je izjavio da je, nakon obuke pod nadzorom Ramusha Haradinaja, organiziran odlazak skupine od 10 članova u nabavku oružja u Albaniju i da su tom prilikom odsjeli u kući Salija Berishe, gdje ih je dočekao njegov brat, te da su tu zatekli još tri osobe koje su donijele 130 tisuća njemačkih maraka za kupovinu oružja.

Treći svjedok je kosovski Albanac iz Prizrena koji je dugo radio u Njemačkoj, da bi se 1998. godine vratio na Kosovo i pridružio OVK, a koji je rekao da je, u namjeri da tu kupi oružje, prvo svratio u stožer OVK koji je u to vrijeme bio smješten u selu Prifč, u kući Salija Berishe.

Berisha se spominje i u svjedočenju Albanca iz sela Glođane u općini Dečani, koji je, po pisanju Politike, nazočio sastanku na kojem je Ramush Haradinaj rekao mještanima tog sela da se moraju organizirati odlasci u Albaniju radi dopremanja oružja i da se mora otpočeti s organiziranim napadima na srbijansku policiju.

'U kući Salija Berishe nabavili smo oko 300 automatskih i poluautomatskih pušaka, veću količinu streljiva i ručnih bombi. Budući da je tom prilikom dopremljeno lako pješačko naoružanje, organizirani su brojni drugi odlasci u Albaniju radi nabavke raznog težeg naoružanja, minobacača, bestrzajnih topova, ručnih bacača, teških mitraljeza i streljiva', kazao je taj svjedok.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je prije desetak dana da je istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i sjeveru Albanije u Srbiji odmakla dalje od onoga što je predstavljeno u izvješću izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja te da bi mogla biti riječ o 500 osoba nestalih s teritorija Kosova.

U odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo prošlog četvrtka je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. godine na Kosovu.