ministar rada

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

05.09.2019 u 11:10

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

"Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

O zahtjevima učitelja i nastavnika za povećanje plaća kazao je da će danas vidjeti koji su njihovi zahtjevi i ima li uopće po tom pitanju potrebe za razgovorom budući da su prošle godine sklopljeni granski kolektivni ugovori i da zahtjevi nisu vezani za kolektivno pregovaranje.

"Učitelji traže povećanje kroz koeficijente, prošle godine su sklopljeni granski kolektivni ugovori po tom pitanju i sada ćemo vidjeti koje će zahtjeve iznijeti i da li po tom pitanju uopće ima potrebe za razgovorom, što ćemo učiniti, koji su zahtjevi i koliko su teški ti zahtjevi", rekao je Aladrović.

Oscrnuo se i na zahtjeve zdravstvenih radnika za većim plaćama ustvrdivši kako su tu stvari vrlo jasne budući da njihov granski kolektivni ugovor ističe 31. listopada.

"Iz konteksta Ministarstva rada ovdje su stvari vrlo jasne, granski kolektivni ugovor za djelatnike zdravstva ističe s 31. 10. i tu ćemo raditi maksimalno na tome da dođemo do rješenja. Osobno mislim da smo blizu rješenja", kazao je i dodao da ono što je ranije parafirano košta oko 395 milijuna kuna.

Nacionalna mirovina u potpunosti implementirana 2021.

O nacionalnoj mirovini ministar rada i mirovinskog sustava kazao je da će biti u potpunosti implementirana 2021. godine, da će se do jeseni sljedeće godine složiti zakonodavni okvir, te da su radne skupine već počele raditi na tome.

"U ovom trenutku možemo potvrditi da politički idemo s nacionalnom mirovinom te da će ona postati element unutra mirovinskog sustava odnosnu sustava socijalne skrbi", naglasio je dodavši kako je prerano govoriti koliko će to državu koštati.

Kazao je i da postoji maksimalna skupina od 53 tisuće ljudi koji će 2021.imati više od 65 godina, a neće imati primanja.

Kada je riječ o referendumskoj inicijativi "67 je previše" ustvrdio je da nema pomaka u razgovorima sa sindikatima, te da je sada na potezu Hrvatski sabor nakon čega će se vidjeti u kojem smjeru će to ići dalje.