NOVI UMIROVLJENICI

Ministar Aladrović otkrio detalje o uvođenju nacionalne mirovine

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 04.09.2019 19:56
  • Objavljeno 04.09.2019 u 19:47
Ministar Josip Aladrović

Ministar Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je uvođenje nacionalne mirovine. O ovome te drugim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Riječ je o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina koliko je minimum za stjecanje mirovine.

'Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Namijenjen je onima koji imaju više od 65 godina, ali nisu u životu ostvarile 15 ili više godina radnog staža kako bi konzumirali mirovine iz mirovinskog sustava. Počelo se s formiranjem velike radne skupine u kojoj će biti predstavnici Ministarstva demografije, predstavnici akademske zajednice, ekonomskih i pravnih fakulteta, stručnjaci za mirovinski sustav te predstavnici sindikata', rekao je ministar Aladrović.

Projekcije govore da postoji oko 53 tisuće stanovnika koji će 2021. imati više od 65 godina, a neće imati nikakve prihode.

Što se tiče novca u proračunu, ministar Aladrović ističe da će se naći fiskalni način da se nađu sredstva za ovakvu vrstu mirovine.

Prosječna visina mirovina u Hrvatskoj je oko 2.500 kuna. Nacionalna mirovina mora biti manja od najniže mirovine koja sada iznosi 970 kuna.

'U posljednje dvije i pol godine mirovine su porasle više od 12 posto, a najniže su rasle više od 15 posto. Nismo još definirali kolika će biti nacionalna mirovina', poručio je Aladrović.

Referendum o odlasku u mirovinu sa 67 godina poslan je u proceduru u Hrvatski sabor, a Aladrović kaže da će oni odlučiti hoće li se održati referendum ili će se pitanje poslati na Ustavni sud.

Ministar ne vjeruje da bi val štrajkova mogao zahvatiti Hrvatskoj, zbog, kako kaže, činjenice da su plaće značajno rasle.

'Vezano uz zdravstvo, aktivno pregovaramo. Uvjeren sam da ćemo naći dogovor i da neće postojati problem što se tiče liječnika, medicinskih sestara i drugih djelatnika', zaključio je ministar Josip Aladrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!