sigurnost europe

Akrap: 'Veliku strategiju Putinove Rusije moramo pobijediti u svim segmentima'

18.09.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Napad na Ukrajinu i posljedice na sigurnosnu sliku Europe za Studio 4 HTV-a analizirao je stručnjak za geostrategiju i hibridne sukobe Gordan Akrap

'Rusija je trenutno najveća prijetnja eurazijskoj stabilnosti, međutim Kina koja se razvija također ima vrlo jasne obrise ponavljanja onoga što je radila Rusija u posljednjih 10-15 godina. Europa unutar sebe mora naći sposobnosti i razviti aktivnosti kojima može preventivno djelovati i na način prepoznavanja budućih izazova i kriza koje mogu ugroziti njenu stabilnost i funkcionalnost političkog sustava i demokracije', rekao je Gordan Akrap, a prenosi HTV.

Dodao je da brojne države djeluju destabilizacijski, ali da se Rusiju može i mora pobijediti kako bi se spriječile daljnje krize.

'Velika strategija Putinove Rusije opterećuje međunarodnu scenu već desetljećima, provodi agresije svuda gdje ona to želi, gdje smatra nužnim. Ako mi ne pobjedimo tu veliku strategiju Putinove Rusije u svim segmentima, u ratnoj, informacijskoj, gospodarskoj, financijskoj i energetskoj sferi, dolazimo u situaciju da će nam se sve te štetne aktivnosti koje Rusija danas radi za 15 ili 20 godina ponoviti na nekom drugom području', zaključio je Akrap.

  • +17
Ilustrativna galerija/Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia