rasprava u otvorenom

'Ako se strukturalno ne promijeni, SDP bi mogao pasti, a na njegovo mjesto će doći druge stranke'

09.07.2020 u 23:40

Bionic
Reading

Kako će se od velikog izbornog poraza oporaviti SDP i kakav mu novi vođa treba? Hoće li doći do smjene i na vrhu HSS-a? Koliko su stabilne nove snage u Saboru: Možemo i Domovinski pokret? Kako se odnos političkih snaga u Hrvatskoj uklapa u europske trendove?

U emisiji "Otvoreno" HRT-a gostovali su komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, politolog Pero Maldini, profesor Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti te Višeslav Raos, također s istoga fakulteta.

- HDZ je u komotnoj poziciji s obzirom na unutarstranačke izbore, a vidimo da je izborni gubitnik počeo žuriti s izborom s izborom novog predsjednika stranke. To nije pretjerano pametno jer to neće previše promijeniti rejting stranke. SDP ima veće probleme od Davora Bernardića ili dolaska nekog drugog na čelo stranke, oni moraju strukturalno redefinirati stranku, rebrendirati je i odrediti njezin identitet, kako bi se vratili u velikom stilu. U suprotnom mogu životariti i može im se dogoditi što se dogodilo u nizu europskih država gdje su takve stranke pale, a na njihovo su mjesto došle neke nove, ističe Božo Skoko.

Dodaje da se tijekom mandata Zorana Milanovića puno toga guralo pod tepih i da su se stvarale napetosti. Dodaje da Davor Bernardić nije sam za sve to skupa kriv.

- Najveći izazov SDP-a jest da uopće odgovore na pitanje što je danas uopće socijaldemokracija. To je zapravo izazov socijaldemokracije svugdje u Europi. SDP neće nikada biti u poziciji u kojoj je bio, kaže analitičar Krešimir Macan.

- Ovo što je Božo rekao, nekada ide sporije pa da se vidi što je, dodaje.

Skoko smatra da bi možda SDP trebao pokušati s nekim totalno novim čovjekom i riskirati.

- Socijaldemokracija je danas u krizi jer je suprast radničke klase nestao, smatra profesor Maldini.

Što se tiče platforme Možemo koja je iskočila na političkoj sceni na posljednjih parlamentarnim izborima, Božo Skoko smatra da imaju priliku.

- Možemo je svoj status gradio godinama te su kapitalizirali sve to sada na ovim izborima. Dobivaju novu pozornicu za djelovanje u Saboru, mogu podići svoj rejting ako svoj aktivizam mogu pretočiti u politike, analizira Skoko dodajući da će iskoristiti svoj položaj za lokalne izbore.

Skoko dodaje da je SDP u svojoj kampanji imao previše negativnosti i da su ponudili puno manje nego Možemo.

- Mladima je pun kufer negativnosti, dodaje.

Pero Maldini komentirao je Krešu Beljaka i situaciju s HSS-om. Hoće li on otići?

- Bilo bi logično da svatko slijedi sudbinu svakog svojeg projekta, bio bi to demokratski čin. Nisam siguran može li se išta sačuvati, stranka je nagrižena.

Razgovaralo se i o Domovinskom pokretu i mogućim njihovim dosezima.

- Njima tek predstoji ozbiljan posao, dobili su značajan broj mandata. Možda će neki krenuti u priču s HDZ-om. Vidjeli smo Suvereniste. Domovinski pokret tek se mora profilirati. Miroslav Škoro napravio je povijesni uspjeh na predsjedničkim izborima, ajmo to reći... Popularnost je uspio donekle prenijeti na desnicu i donekle je okupiti. Njima je zajedničko što su na desnom spektru i ništa više, ističe Božo Skoko.

Dodaje da se Most uspio rebrendirati i da se radi o jasnoj demokršćanskoj opciji.

- Njihovu poziciju znamo, a za Demokratski pokret ne znamo kakvi će biti, dodaje.

Pero Maldini komentirao je činjenicu da je Ruža Tomašić prepustila svoje mjesto Marku Milanoviću Litri koji je dobio mjesto u Saboru zahvaljujući 19 preferencijalnih glasova, a zaobiđen je Robert Pauletić koji je temeljem preferencijalnih glasova bio odmah iza nje.

- To je bila arbitrarna odluka gospođe Tomašić koja očito nije bila poštena prema biračima. Ona je naudila svojem imidžu, ističe.