TISUĆE PROTIV BORBE S BIKOVIMA

'Ako me treba predstavljati korida, odričem se španjolskog podrijetla'

10.09.2016 u 20:30

  • +3

Prosvjed protiv borbe bikova

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Susana Vera

Bionic
Reading

Tisuće Španjolaca, protivnika koride preplavile su u subotu ulice Madrida tražeći ukidanje koride

Prosvjednici su nosili transparente kojima su se isticali da je 'korida, nacionalna sramota' i 'škola toreadora je škola okrutnosti'.

Glasnogovornici Stranke protiv zlostavljanja životinja (Pacma) su pozivali na okončanje svih priredbi s bikovima i krvavih svečanosti. Pacma, utemeljena prije 13 godina, okuplja sve više aktivista i prosvjednika. Ta stranka je uspjela prikupiti više od 284.000 glasova na parlamentarnim izborima u lipnju. Ona se zalaže za zabranu koride i upozorava na okrutnosti nekih tradicionalnih običaja. Regija Kastilja i Leon, na sjeveru zemlje, objavila je u proljeće zabranu usmrćivanja bikova u javnosti tijekom narodnih tradicionalnih proslava.

To predstavlja zabranu vrlo drevne proslave Toro de la Vega, koja se obilježava u rujnu u srednjovjekovnom gradu Tordesillas, kada se tradicionalno ulicama trči i progoni bika, ranjava ga se strelicama da bi on zatim ugibao pred okupljenima. Profesorica Chelo Martin Pozo (39) iz Sevilje je rekla da je 'Korida nacionalna sramota, te da se ukoliko ju taj običaj treba predstavljati, odriče svog španjolskog podrijetla'.

Tijekom prolaska prosvjednika koji su upozoravali da je korida mučenje, neki prolaznici su odgovarali da je to laž, što ocrtava živu polemiku koja se o toj temi vodi u zemlji.

Katalonija je koridu zabranila 2012.
Nekoliko općina i regija zemlje su usvojile mjere za ukidanje subvenicioniranja borbe s bikovima, kao i za njezinu zabranu.