ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

AIDS u porastu na granici Europe i Azije

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.07.2012 12:18
  • Objavljeno 29.07.2012 u 12:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Porast broja slučajeva zaraze virusom AIDS-a u posljednjih deset godina u zemljama na granici Europe i Azije pomutio je optimizam koji je obilježio 19. međunarodnu konferenciju o toj bolesti, koja je završila u petak navečer u Washingtonu

Broj umirlih od AIDS-a pao je 35 posto u posljednjih deset godina u svijetu a broj novih slučajeva zaraze tom bolešću smanjio se za 20 posto u pet godina, osim u deset zemalja od kojih se pet nalazi u istočnoj Europi, objasnio je na konferenciji dr. Michel Kazačkin, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za AIDS u toj regiji.

U tim zemljama se smrtnost i broj novih slučajeva povećao za više od 25 posto, precizirao je bivši direktor Međunarodne zaklade za borbu protiv AIDS-a, koji od siječnja nije na toj dužnosti.

Prema posljednjim statistikama UN Aidsa objavljenima prije konferencije u Washingtonu, 1,5 milijuna ljudi je 2008. živjelo s HIV-om u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Rumunjskoj i Moldaviji te u Kazahstanu, Uzbekistanu Kirgistanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu, ili 66 posto više nego 2001 godine. U Rusiji je u pet regija broj novozaraženih porastao za 700 posto od 2001. do 2008. i danas je svaki stoti Rus zaražen, naglasio je Kazačkin.

U tim zemljama se veliki porast broja zaraženih pripisuje zajedničkom višekratnom korištenju igala među ovisnicima.

U Rusiji gotovo ne postoje programi podjele igala ovisnicima, dok npr. SAD godišnje svakom ovisniku daje 140 igala.

U Rusiji su 64 posto zaraženih HIV-om ovisnici i samo 18 posto ih se liječi antivirusnim lijekovima.

Kombinacija nedostatne prevencije i liječenja objašnjava šest puta veći broj smrtnih ishoda bolesti povezanih s AIDS-om nego prije deset godina.

Dobitnica Nobelove nagrade za medicinu 2008. profesorica Francoise Barre-Sinoussi je istaknula na konferenciji hitnost medicinskog djelovanja koje nailazi na prepreke zbog stigmatizacije i kriminalizacije bolesnika u tim zemljama.

Barre-Sinoussi je izabrana za novu predsjednicu Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi