KRAJ AMERIKE

Ahmadinedžad zaziva novi svjetski poredak

26.09.2012 u 13:29

Bionic
Reading

'Uz Božju pomoć novi će poredak doći i ukloniti sve što nas razdvaja.' Nisu ovo riječi nekog propovjednika ili proroka koji priča o novom dobu, ne, ovo su riječi iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada

On je i ove godine došao u New York na početak zasjedanja Opće skupštine UN-a budući da inače i ne putuje baš puno svijetom jer ga većina zemalja ne želi ugostiti. Osim toga, ovo mu je posljednja prilika da izađe za govornicu i istrese sve svoje frustracije predstavnicima 193 zemlje članice - naime, u lipnju iduće godine su u Iranu predsjednički izbori na koje Ahmadinedžad više ne može, nakon dva uzastopna mandata, izaći.

No njegov je svaki dolazak u New York interesantan medijima jer imaju konačno priliku postaviti mu niz otvorenih pitanja i dobiti uvijek interesantne odgovore. Ove je godine tako pristao na ekskluzivni razgovor za američku novinsku agenciju Associated Press i opet nije razočarao. Novinari koji su s njime razgovarali bili su vrlo korektni te su tekst započeli onime što je Ahmadinedžadu bilo najvažnije - a to je slika novog svijeta za koji je on uvjeren da dolazi. Taj pak svijet znači kraj ‘carstava’ jer ‘svijet više ne može gledati cara kako mu naređuje’.

Da ne bi bilo sumnje tko bi mogao biti taj car, iranski je predsjednik pojasnio kako je do sada 'svako dijete u osnovnoj školi diljem svijeta shvatilo da SAD pozna samo politiku nasilja na međunarodnom planu’. Kad pak ta politika nestane, ‘sva neprijateljstva, svaki manjak iskrenosti će nestati. To će stvoriti svijet pravde i otvorenosti’.

Naime, kako navode novinari AP-a, ostala su ga pitanja zamarala, on je želio pojasniti svoju viziju svijeta. U tom će svijetu velike države i sile igrati manju ulogu, a svaka će zemlja biti jednakopravna - osim, jasno, Izraela za koji je nedavno rekao da nema povijesne korijene na Bliskom istoku, a u više navrata je govorio kako ga treba uništiti. Kad je pak o iranskom nuklearnom programu riječ, Ahmadinedžad i dalje tvrdi kako je to pitanje samo izgovor Zapada da bi opet vladao njegovom zemljom jer SAD nikad nije prihvatio rezultate Islamske revolucije iz 1979. godine. ‘Nuklearno pitanje za mene uopće nije pitanje’, rekao je.

Kad je pak o krvavom ratu u Siriji riječ, iranski predsjednik predlaže da se oformi skupina od 10-11 država koje bi radile na prestanku sukoba. Predložio je i da se predstavnici zemalja s Bliskog istoka i drugih krajeva svijeta što prije sastanu u New Yorku. ‘Učinit ću sve što je u mojoj moći da stvorim stabilnost, mir i razumijevanje u Siriji’, rekao je ne reagirajući na izjave i nekih svojih vojnih zapovjednika kako se iranske snage bore na strani trupa odanih režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Jednako je tako odbacio i sve druge optužbe (o planiranim napadima na izraelske ciljeve u drugim zemljama, o planiranju ubojstva saudijskog ambasadora u SAD-u prošle godine), kao što je rekao da ne zna ništa ni o dvoje Amerikanaca koji su uhićeni i zatim nestali u Iranu. Ali se zato pohvalio kako je za njegove vladavine poboljšan standard u Iranu, kako je došlo do industrijskog napretka, tehničkog i znanstvenog, unatoč tome što se zemlja nalazi pod sankcijama (no istodobno se iz Irana stalno čuju zahtjevi da se ublaže sankcije, posebno one koje se odnose na prodaju nafte i pristup financijskim tržištima).
Kakvi su pak njegovi stvarni politički stavovi, rekao je dan ranije, u ponedjeljak, kad je upitan o novoj, povećanoj ucjeni za glavu poznatog pisca Salmana Rushdieja koja je stigla iz Irana. Ahmadinedžad se nije distancirao od tog zahtjeva, već je samo rekao da ako se ‘nalazi u SAD-u, ne biste to trebali objaviti zbog njegove sigurnosti’.