od nemogućeg stvarao moguće

Nebeski letač Angelo Grubišić poginuo prilikom skoka u Saudijskoj Arabiji: 'Lud si ako ne radiš ono što voliš'

23.08.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Specijalist za razvoj i testiranje naprednih pogonskih sustava za svemirske brodove, dr. Angelo Niko Grubišić predavao je astronautiku na Sveučilištu u Southamptonu, a B.A.S.E. skakači cijenili su ga kao neustrašivog vizionara

Dr. Angelo Niko Grubišić (38), sveučilišni profesor, svemirski znanstvenik i zanesenjak u B.A.S.E. skokove koji je radio na dizajniranju sigurnijih krila, umro je u nesreći prilikom skoka u Saudijskoj Arabiji, potvrdila je njegova obitelj i objavio BBC.

Grubišić je rođen u Engleskoj i tamo je proveo najveći dio svoje profesionalne karijere. Bio je astronautički inženjer i vodio je tim za dizajn krila na Sveučilištu u Southamptonu, a u srpnju je pobijedio na britanskom prvenstvu skakača letača. Vijest o pogibiji velikog znanstvenika, zanesenjaka i sportaša objavila je njegova obitelj koja ga je opisala kao 'fenomenalno talentiranog'.

'Angelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, skakućući s krilima. Angelo je očarao srca i umove svake pojedine osobe koja je imala privilegiju susresti se i raditi s njim', napisali su članovi njegove obitelji, a svijet se ubrzo proširila znanstvenim i skakačkim krugovima.

Još više! Još dalje! Još brže! Izvor: Društvene mreže / Autor: Born to Engineer

Dr. Angelo Niko Grubišić u znanstvenim je krugovima bio poznat kao predavač astronautike i naprednog pogona na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Southamptonu i bio je specijalist za razvoj i testiranje naprednih pogonskih sustava za svemirske brodove.

Bio je i stručnjak za selektivno lasersko topljenje (SLM) i primjenu u proizvodnji aditiva (AM), a intenzivno surađivao s Europskom svemirskom agencijom i NASA-ovim laboratorijem za mlazni pogon u razvoju naprednih pogonskih tehnologija. Prije no što se prihvatio posla na katedri za astronautike pri Sveučilištu u Southamptonu, bio je savjetnik AIT-a i sistemski inženjer u QinetiQ-u, odgovoran za razvoj sustava solarnog električnog pogona.

Angelo Grubišić otkriva taje projekta Icarus Izvor: Društvene mreže / Autor: Discovery Canada

Grubišić je široj javnosti bio najpoznatiji po tome što je 2015. pokrenuo projekt Icarus, kojim je pokušao dizajnirati letačka krila za obaranje svjetskih rekorda uz poboljšanu sigurnost. Prethodno je radio na pogonu svemirskih letjelica za NASA-u i Europsku svemirsku agenciju, a bio je i savjetnik za BepiColombo, zajedničku misiju Europske svemirske agencije i JAXA-e kojom je prošle godine lansirana letjelica koja bi krajem 2025. trebala stići do Merkura.

Padobranstvo i skokovi u ambis dio su obiteljske tradicije jer i Angelov djed bio je padobranac. Zrakoplovnom inženjeru nije trebalo puno da se zaljubi se u opasan sport kakav je B.A.S.E. jumping. Pritom je koristio sve svoje bogato inženjersko znanje kako bi u ovaj ekstremni sport uveo dostignuća zrakoplovnih tehnika.

Angelo i njegov tim sa Sveučilišta Southampton razvijali su aerodinamična krila kojima bi se rušili svjetski rekordi; u najdućem letu, skoku s najveće visinu i postizanju najvećih brzina prilikom obrušavanja na zemlju.

Angelo Niko Grubišić Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Strast prema skakanju na kraju je Grubišića koštala života. Prošle godine smrtno je stradao i njegov kolega Rob Haggarty koji je poginuo prilikom skoka u talijanskim Dolomitima. Grubišić je skočio malo prije njega i iz blizine svjedočio tragediji.

'Moram se potruditi da postignem ono što želim. Pokušati od nemogućeg stvoriti moguće. U tome je smisao inženjerstva', znao je govoriti Angelo, a njegovi su se prijatelji od njega na društvenim mrežama oprostili rečenicom koja je najbolje opisivala zanos kojim se bacao u svaki posao, bio to znanstveni rad ili skakanje u ambis: 'Lud si ako na rediš ono što voliš' .