CYBER SIGURNOST

Zaposlenici su ukrajinsku nuklearnu elektranu spojili na internet kako bi rudarili kriptovalute?

23.08.2019 u 11:02

Bionic
Reading

Ukrajinska tajna služba radi na istraživanju incidenta kojeg, prema izvoru, kategoriziraju kao kršenje sigurnosnih protokola

Ukrajinske vlasti već neko vrijeme istražuju potencijalno kršenje sigurnosnih protokola u lokalnoj nuklearnoj elektrani gdje su zaposlenici spojili dio interne računalne mreže na internet kako bi mogli kopati kriptovalute. Prema ZDNetu, stvari su postale prilično ozbiljne nakon što se u priču uplela i Ukrajinska tajna služba (SBU) koja incident opisuje kao kršenje državne sigurnosti uvrstivši nuklearne elektrane među kritične dijelove državne infrastrukture.

Istražitelji trenutno provjeravaju jesu li potencijalni napadi iskoristili dio računalne mreže nuklearne elektrane koja se koristila za rudarenje kako bi ukrali planove i informacije njezinih sustava - poput podataka o fizičkoj i digitalnoj obrani same instalacije.

Incident se prema vlastima odvio u srpnju i to u Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani smještenoj blizu grada Yuzhnoukrains'k. Također nije poznato kako su vlasti uopće saznale za incident, no jedna stvar je sigurna - 10. srpnja SBU je napravio pretres nuklearne elektrane te je pokupio računala i opremu specifično konstruiranu za rudarenje kriptovaluta.

Da cijela situacija bude još čudnija, računalna oprema je pronađena u uredima administracije, a ne u industrijskom dijelu elektrane. Zapljenjena oprema uključuje dva metalna kućišta sa dodatnim napajanjima, hladnjacima i videokarticama. Prema sudskim dokumentima, jedno od kućišta imalo je čak šest Radeon RX 470 GPU grafičkih kartica, dok je u drugom bilo njih pet.

SBU je također pronašao dodatnu opremu koja je izgledala kao računala za rudarenje smještenu u kasarnama koju vojno osoblje koristi tijekom stražarenja nuklearne elektrane. Privedene osobe su, prema vlastima, odlučile rudariti kriptovalute nakon što im je cijena ponovno porasla, prenosi UNIAN News.

ZLOČIN I KAZNA

Ovo su najpoznatiji hakeri ikad, pogledajte što danas rade

Pogledaj galeriju

Ovo nije prvi slučaj?

Ovaj incident nije prvi slučaj u kojem su državni zaposlenici zlorabili pristup velikim izvorima električne energije ili računalne snage za rudarenje kriptovaluta. U veljači 2018. ruske su vlasti privele inženjere iz Ruskog nuklearnog centra i to zbog korištenja agencijskog superračunala za rudarenje kriptovaluta. Mjesec dana nakon toga australski su zakonodavci krenuli u istragu sličnog slučaja u Uredu za meterologiju gdje su zaposlenici računala koristili za kopanje kriptovaluta. Mjesec dana nakon australskog incidenta zaposlenik Rumunjskog državnog instituta za nuklearnu fiziku i inženjering također su uhvaćeni dok su kopali kriptovalute tijekom radnog vremana.

Lokalni mediji objavili su da su zaposlenici na posao donosili vlastita računala i spajali ih na lokalnu električnu mrežu koja, usput, služi za napajanje jednog od najmoćnijih lasera na svijetu.