tajnoviti svijet

Znanstvenici u čudu: Izgleda da još jedan Saturnov mjesec skriva podzemni ocean

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.01.2022 10:57
  • Objavljeno 21.01.2022 u 10:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CBW / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo otkriće oceana ispod površine mjeseca Mimas ulijeva nadu u potencijalno otkriće života u udaljenim dijelovima našeg sustava

Astronomi koji su pokušali otkriti je li Saturnov mjesec Mimas geološki mrtav susreli su se s velikim iznenađenjem - uvjerljivim dokazom da se ispod površine mjeseca koji podsjeća na 'Zvijezdu smrti' skriva pravi ocean. Mimas je, prenosi Verge, možda 'tajnovit oceanski svijet' koji, uz potencijalnu buduću znanstvenu potvrdu, predstavlja još jedno naseljivo mjesto u našem sustavu.

Ledeni mjeseci s tragovima podzemnih oceana odnedavno plijene pažnju sve većeg broja znanstvenika. Dva najpoznatija primjera mogu se pronaći u orbiti naših plinovitih divova - Saturnov Enkelad i Jupiterova Europa godinama su glavni kandidati za pronalaženje izvanzemaljskog života. Enkelad, sudeći prema dosadašnjim saznanjima, sadrži najveći broj potrebnih 'sastojaka' za život, što potvrđuju masivni vodeni gejziri koji izbijaju na mjesečevom južnom polu.

Premda su površine Europe i Enkelada poznate po geološkoj aktivnosti koja sugerira da ispod njih postoje izvori topline koji vodu čine tekućom, površina Mimasa prekrivena je kraterima, što je znanstvenici Alyssi Rhoden dalo ideju da se tamo možda ne nalazi ocean, već samo 'velik komad leda'.

ČUDA svemira

[FOTO] Fascinantni Saturn: Provjerite kakve tajne krije drugi najveći planet našeg sustava

Pogledaj galeriju
10

Doduše, u nedavnom znanstvenom radu objavljenom u časopisu Icarus, Rhoden i kolega Matthew Walker smatraju da kraterima prekrivena površina Mimasa ispod sebe ipak skriva ocean - dijelom zato jer očitanja NASA-ine sonde Cassini nalažu da između mjeseca i Saturna postoji gravitacijska interakcija, što znači da plinoviti div uzrokuje dovoljno 'kretanja' u jezgri da stvori temperaturne uvjete za otapanje vode. Ledena ljuska je, prema kalkulacijama znanstvenika, debela oko 32 kilometra.

Zahvaljujući novim otkrićima Mimas je postao zanimljiviom metom za daljnja istraživanja i proučavanje potencijalnih podzemnih oceana. Otkriće takvog mora pomoglo bi nam razumijeti druge oceanske mjesece koji kruže oko slabije istraženih mjesta poput Urana.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!