NOVITETI

Google nakon Geminija predstavio – Gemmu

23.02.2024 u 08:21

Bionic
Reading

U Googleu vjeruju kako će modeli iz serije Gemma biti pogodni za različite moguće načine uporabe, pa i otključati potpuno nove načine razvoja aplikacija koje koriste umjetnu inteligenciju

Manje od tjedan dana nakon što je predstavio najnovije izdanje modela Gemini Google je najavio lansiranje Gemme, nove obitelji modela koji razvojnim programerima omogućavaju izgradnju i prilagodbu temeljem postojećih modela.

Počevši od Gemme 2B i 7B, ti će modeli biti dostupni za komercijalne i istraživačke svrhe.

Google nije objavio puno pojedinosti o tome kako će se ponašati u usporedbi sa sličnim modelima iz tvrtki Meta Platforms i Mistral. Naveli su kako su 'najsuvremeniji', nadahnuti Geminijem i opremljeni isključivo gustim dekoderom, što je ista arhitektura korištena za Gemini i ranije modele PaLM-a. Referentne vrijednosti trebale bi se pojaviti na top ljestvici Hugging Face.

Kako bi započeli koristiti Gemmu, programeri mogu dobiti pristup prijenosnim računalima spremnima za korištenje Colab i Kaggle, kao i integracijama s Hugging Faceom, MaxTextom i Nvidijinim NeMom. Nakon što su prethodno obučeni i namješteni, ove se modele može koristiti posvuda.

Iako su ovo otvoreni modeli, nisu ujedno i modeli otvorenog računalnog koda jer dolaze s različitim uvjetima korištenja i vlasničkim modelima.

U Googleu vjeruju kako će modeli iz serije Gemma biti pogodni za različite moguće načine uporabe, pa i otključati potpuno nove načine razvoja aplikacija koje koriste umjetnu inteligenciju.

Između ostalog, to uključuje proces obrade podataka putem treniranog modela umjetne inteligencije kako bi mogao predvidjeti ili riješiti zadatak, prilagodbu na lokalnoj razvojnoj površini ili prijenosnom računalu s vašom grafičkom karticom iz serije RTX ili na jednom hostu u GCP-u s Cloud TPU-ovima.

Uz nove modele, Google također izdaje novi odgovorni alat za generativnu umjetnu inteligenciju kako bi pružio 'smjernice i bitne alate za stvaranje sigurnijih aplikacija s Gemmom', kao i alat za uklanjanje pogrešaka.