VJEROVALI ILI NE

Znanstvenici dokazali: Igrate li Pokemon Go, živjet ćete dulje

13.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Igranje popularne igre iz Niantica donosi puno više stvari od dobra raspoloženja i pokojeg rijetkog džepnog čudovišta. Nedavna studija otkrila je da igra može pozitivno utjecati i na zdravlje

Pokemon GO napravljen je kako bi vas pokrenuo. Koliko god se trudili, Pokemone iz Niantica ne možete igrati sjedeći na mjestu i to je jako dobra stvar. Koliko god nekima igra išla na živce, činjenica je da je potaknula ljude nesklone izlascima iz sigurnosti sobe da pješače preko deset kilometara dnevno. Ovo je, naravno, bilo najaktualnije ovog ljeta kad je igra bila na vrhuncu slave. Ovih dana pokelovci su, barem u našim krajevima, nešto rjeđi prizor, no to ne znači da je Pokemon GO mrtav.

Onim ustrajnima stoga će sigurno u prilog ići nedavna studija sveučilišta Stanford i Microsofta koja je potvrdila nešto što smo već odavno znali, a to je da kretanje, odnosno u ovom slučaju igranje Pokemona GO, pozitivno utječe zdravlje. Štoviše, džepna čudovišta iz Niantica mogla bi vam pomoći da proživite dulje.

Studija pod imenom 'Utjecaj Pokemon GO-a na tjelesnu aktivnost: istraživanje i implikacije' (PDF link) nastoji objasniti utjecaj popularne igre na aktivne igrače. Istraživanje je otkrilo da 'Pokemoni GO utječu na dramatično povećanje tjelesne aktivnosti tijekom razdoblja od trideset dana. Igrači koji se dodatno angažiraju povećavaju aktivnost za čak 1.473 koraka po danu'.

Tim koji je radio na studiji zaključio je kako je tijekom istraživanja Pokemon GO izravno uzrokovao to da državljani SAD-a hodaju dodatnih 144 milijarde koraka. Da je trenutačna baza korisnika nastavila igrati igru tijekom duljeg razdoblja, pokelovci Go imali bi '2.825 dodatnih godina života'.

Istraživanje je provedeno pomoću 'nosivog senzora i sustava pretraživanja 31.793 korisnika tijekom razdoblja od tri mjeseca'. Identificirano je sveukupno 1.420 igrača Pokemona Go, a rezultati su uspoređeni s daleko većom kontrolnom skupinom.

Ukratko, ovako malen uzorak ne ide baš u prilog studiji, iako njegov konačni utjecaj i nije toliko ključan. Uostalom, ne treba nam znanstveno istraživanje da zaključimo kako igra koja potiče dodatno kretanje i vježbu pozitivno utječe na zdravlje. Na kraju krajeva, jedina prava negativna strana lova na virtualna čudovišta može biti ona uzrokovana udarom vozila koje nismo ugledali zato što zurimo u smartfon.