covid-19

Znanost nije zec: Povlačenje studije o hidroksiklorokinu ukazuje na mane brze objave znanstvenih radova

05.06.2020 u 09:57

Bionic
Reading

Znanstveni časopisi prihvaćaju radove znanstvenika, pregledavaju ih i objavljuju ih brže no ikad. Za objavu nekog znanstvenog uratka sad su dovoljni tjedni, ponekad čak i dani, zbog brzine stradava točnost

Nedavno veliko istraživanje o kontroverznih lijekova klorokin i hidroksiklorokin povučeno je jednako brzo kao što je i objavljeno. Na tu se mjeru odlučio The Lancet, znanstveni časopis koji je istu studiju prethodno i objavio.

Studija je utvrdila da lijekovi nisu učinkoviti u liječenju Covida-19, ali autori kažu da nisu mogli samostalno analizirati podatke korištene za donošenje zaključka. Studija se stoga više ne smatra pouzdanom.

Ubrzo nakon što je istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet, znanstvenici su počeli ukazivati na probleme sa skupom podataka korištenih u studiji. Za početak, uočeno je, sve te podatke bilo je gotovo nemoguće prikupiti u tom vremenu. Sporni podaci stigli su iz tvrtke Surgisphere, čiji je osnivač i izvršni direktor bio koautor projekta.

U obavijesti o povlačenju, drugi autori su rekli kako nisu mogli pristupiti podacima kako bi samostalno potvrdili njihovu točnost.

'Ne možemo više jamčiti za istinitost primarnih izvora podataka', napisali su autori.

Povlačenje nekog rada jedna je od najozbiljnijih korekcija koje se mogu napraviti u znanosti; ona pokazuje da se rezultati studije više ne smatraju pouzdanim, piše The Verge.

Ali povlačenje ove studije možda i neće promijeniti mišljenje liječnika i znanstvenika o hidroksiklorokinu. Većina dosadašnjih istraživanja pokazala je da on ne pomaže puno ljudima, oboljelima od Covida-19. Baš ovog tjedna, nova studija Sveučilišta u Minnesoti otkrila je da uzimanje lijeka ne umanjuje vjerojatnost da ćete se zaraziti u kontaktu s oboljelima. Učinkovitost hidroksiklorokina jednaka je placebu, zaključili su istraživači.

Ovaj slučaj ukazuje na neke druge probleme vezane uz tempo kojim se pokušavaju ubrzati istraživanja koronavirusa ne bi li se čim prije došlo do rješenja: cjepiva ili djelotvornog lijeka. Znanstveni časopisi prihvaćaju radove znanstvenika, pregledavaju ih i objavljuju ih brže no ikad. Za objavu nekog znanstvenog uratka sad su potrebni tjedni, ponekad čak i dani, a ne mjeseci, kao što je prije bio slučaj.

Strahuje se od žrtvovanja točnosti zbog brzine. Eto, ispada da su neki podaci, poput ovih iz Surgispherea, jednostavno izmišljeni, što je za vjerodostojnost znanosti puno gore nego da se u istraživanju baratalo netočnim podacima.

Posljedice su se odmah osjetile: Svjetska zdravstvena organizacija zaustavila je svoju studiju o hidroksiklorokinu, da bi je nakon početnog šoka ipak nastavila. Surgisphere je, pokazalo se, stajao i iza druge povučene studije Covida-19, objavljene u časopisu New England Journal of Medicine.

No nije sve tako crno. Lancet je reagirao brzo, pregledao i povukao studiju. Povlačenja znanstvenih radova i nisu baš tako rijetka pojava. To se događa toliko često da o tome postoji i internetska stranica.

Znanost nije pravocrtna i ponekad se i informacije objavljene u najprestižnijim časopisima pokažu pogrešnima. Brza povlačenja neznanstvenih djela pomažu da se ostane na pravom putu, zaključuje The Verge.